Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene. Se împlinesc trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar. Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru statutul de rezident, care să le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, relatează Financial Times.
Procedura este destinată celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.
Cei care nu au încă cinci ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani.
Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020.
Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.
În ceea ce privește mișcarea liberă, aceasta va fi posibilă în perioada de tranziție.
Marea Britanie ar putea introduce rapid, în contextul retragerii din Uniunea Europeană, un sistem de imigraţie pe bază de punctaj, după modelul australian, informează postul Sky News şi publicaţia Daily Express.
Peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat pentru rezidență înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Românii sunt europenii cei mai numeroși din Londra, cu 163.000 de conaționali care locuiesc acolo. Alte două comunități numeroase de români sunt în Birmingham și în estul Angliei.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
(sursa: Mediafax)
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!