Poliţia din Japonia a arestat mai multe persoane care ar fi braconat o cantitate uriaşă de castraveți de mare - o delicatesă inestetică, dar scumpă, care a atras atenţia organizaţiilor infracţionale din această ţară, notează site-ul publicaţiei britanice The Guardian.
Cei cinci bărbaţi au fost arestaţi pentru furtul a peste 600 kg de castraveţi de mare din largul oraşului Fukuoka, în sud-estul Japoniei, în ceea ce presa locală a numit unul dintre cele mai grave incidente de braconaj de când aceste animale au ajuns să fie râvnite de infractori, în urmă cu câţiva ani, relatează Agerpres.
O pradă uşoară, castraveţii de mare - numiţi astfel pentru că trupul lor moale şi tubular seamănă cu leguma cu acelaşi nume - nu sunt greu de prins şi se vând la preţuri ridicate în străinătate din cauza creşterii cererii pentru aceste echinoderme în China şi Hong Kong - ceea ce le-a adus porecla de "diamante negre".
Japonia a înăsprit legile privind braconajul şi contrabanda cu castraveţi de mare în 2018, cei care încalcă legea riscând până la trei ani de închisoare sau o amendă maximă de 30 de milioane de yeni (circa 181.000 de lire sterline).
Însă pedepsele mai aspre nu par să-i fi descurajat nici pe pescari, nici bandele yakuza în căutare de fonduri, în contextul unei represiuni a poliţiei asupra surselor lor tradiţionale de venit şi a unei scăderi puternice a numărului de membri.
Printre suspecţii identificaţi în acest ultim caz de braconaj se numără un pescar şi un director la o companie de vânzări de produse marine. Doi dintre suspecţi ar fi folosit aparate de scufundare pentru a fura 624 kg de castraveţi de mare în luna ianuarie dintr-o zonă în care o cooperativă locală de pescuit deţine drepturile, potrivit publicaţiei Mainichi Shimbun.
În Japonia, castraveţii de mare sunt consumaţi ca garnitură murată, însă transporturi de contrabandă cu aceste animale ajung adesea în China, unde sunt folosiţi în medicina tradiţională.
Citește și: Mâncărurile europene cu cele mai puține calorii. În top se află salata de roșii
Creşterea nivelului de trai în China continentală a alimentat cererea, castraveţii de mare de înaltă calitate proveniţi din Japonia atingând cele mai mari preţuri.
Însă capturile în Japonia sunt în scădere - de la peste 10.300 de tone în 2006 la 6.100 de tone în 2020 - un declin pe care agenţia niponă pentru pescuit îl atribuie braconajului galopant comis de bandele infracţionale.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!