Laura Codruţa Kovesi este la al doilea mandat în fruntea structurii Anticorupţie a Ministerului Public. Ea conduce DNA din mai 2013, când a fost numită de fostul preşedinte al României Traian Băsescu, la propunerea lui Victor Ponta, premier şi ministru interimar al Justiţiei. Este însă la vârful sistemului judiciar încă din 2006, când a devenit prima femeie procuror general al României.
Laura Codruţa Kovesi a intrat în magistratură în 1995, la Parchetul Sibiu. S-a specializat în combaterea criminalităţii organizate, iar în 2006 a fost numită procuror general, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Monica Macovei.
În 2013 este nominalizată pentru conducerea DNA. Primul mandat în fruntea DNA cumulează mii de dosare trimise în judecată, sute de milioane de euro confiscate sau puse sub sechestru şi nume grele prinse în procese şi anchete.
În dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost 431 milioane euro. O suma comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru 2016, 2017 și 2018.
Statisticile şi laudele din rapoartele MCV la adresa DNA au determinat-o pe Raluca Prună, ministru al Justiţiei în 2016, să propună încă un mandat în fruntea Anticorupţiei pentru Laura Codruţa Kovesi.
Anul 2016 s-a dovedit unul greu pentru DNA şi pentru şefa instituţiei. Oameni de afaceri cercetaţi de DNA şi inculpaţi au pus bani pentru a decredibiliza şi de a se purta campanii denigratoare împotriva DNA. La Black Cube avem suma de peste un milion de euro.
Scandalul Black Cube - compania israeliană plătită să strângă informaţii compromiţătoare despre şefa DNA - nu este nici acum închis. Anchetatorii nu au reuşit să dovedească cine era adevăratul beneficiar al datelor strânse de israelienii deja condamnaţi la închisoare cu suspendare.
,,Noi suntem DNA și nu ne lăsăm", spunea șefa DNA în martie 2016 la Digi 24.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!