Concertul organizat pe 22 decembrie de Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu și de Gelu Voican-Voiculescu, este contestat de mai multe grupuri civice.
Evenimentul este programat duminică, de la ora 16:00, în Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției, acolo unde acum 30 de ani s-a murit pentru libertate.
Urmau să concerteze: Holograf, VUNK, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu și Horia Moculescu. Trupa VUNK, Andra, dar și alți artiști s-au retras.
Mai multe organizații civice atrag atenția că evenimentul reprezintă „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora”.
Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate, explică semnatarii documentului.
Conform Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide, organizatorii concertului au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt.
Este imoral și inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca acești doi inculpați să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluției reflectă rolul lor direct și / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului, susțin reprezentanții organizațiilor civice.
Grupurile solicită remedierea acestei „situații rușinoase”, de natură a afecta un moment crucial pentru cinstirea memoriei celor care și-au dat viața în lupta pentru democrație.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!