Consumatorii de etnobotanice nu vor mai putea fi pedepsiți prin lege. Este o decizie a Curţii Supreme, care a hotărât că cei care cumpără substanțele doar pentru consum personal, și nu pentru a le comercializa, nu se fac vinovați de nicio infracțiune.
Magistraţii avertizează, însă, că acest lucru ar putea duce la închiderea a zeci de dosare, iar medicii se tem de o creştere alarmantă a numărului de consumatori.
„Dezavantajul este că nu vom mai putea ajunge la dealeri, pentru că în mod firesc de la consumatori noi urmărim dealerii pentru a-i prinde. Nu vom avea temei legal să confiscăm astfel de substanţe pentru că astăzi Poliţia, sau Parchetul, când surprinde tânărul consumând are posibilitatea sa confişte acele substanţe”, spune Cristi Danileţ, judecător.
Situația legală nu este, însă, unică problema. Consumul de etnobotanice are efecte grave asupra sănătăţii, avertizează medicii, care se tem că tot mai mulți români vor folosi aceste substanțe.
„Produc o dependență foarte severă începând de la primele doze. Imaginați-vă, este ca un pumn în plex atunci când nu ești pregătit, deci este absolut periculos”, afirmă dr. Ovidiu Alexinschi, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola.
„Din ce s-a observat la camera de gardă, ele afectează în primul rând sistemul nervos, inducând abolirea stării de conştiinţă, coordonarea motrică şi senzorială este afectată”, atrage atenția Valentin Boldea, medic.
Tinerii între 17 și 36 de ani sunt cei mai expuși consumului de substanţe interzise, spune Angela Ena, directorul Centrului Antidrog Galaţi, oraș în care, de la începutul acestui an, peste 100 de tineri au ajuns la spital, după ce au consumat etnobotanice sau cannabis.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!