Acum la Digi FM NANA - Lonely

Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. Ce tradiții sunt asociate acestei zile

Rusaliile, Pogorârea Duhului Sfânt, Cincizecimea, creștinism, religie, sărbătoarea Bisericii
Foto: Shutterstock

La 50 de zile de la Sfintele Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. Sărbătoarea este cu atât mai importantă cu cât reprezintă întemeierea Bisericii creștine în chip văzut. 

În urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu. Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut de darurile sale pe aceștia. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflați în Ierusalim, cei 12 au început să predice învățătura Mântuitorului în diferite limbi, deși acești ucenici erau cunoscuți de mulți dintre cei prezenți ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupați de învățarea limbilor străine. Apoi, apostolii au ieșit în toată lumea, săvârșind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor și aducând la credință de la oameni simpli la împărați. 

Rusalii provine din latinescul „Rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în același timp și fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice și seduceau oamenii. De asemenea, se spune că acestea îi pedepseau pe cei care nu credeau în puterile lor. 

Se mai spune că Rusaliile sunt spiritul morților care, după ce sufletele lor au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor. 

În legătură cu Rusaliile, circulă mai multe tradiții. Nu este bine să mergi la câmp, pentru că se spune că ielele te pot prinde și pedepsi. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii și întunecate, pentru că te poți întâlni cu spiritele rele. Nu se lucrează de Rusalii, pentru că cei care lucrează vor fi pedepsiți de iele, pentru că nu cinstesc și nu prețuiesc ziua cum trebuie. 

În zilele de Rusalii nu se vor culege ierburi de leac. 

Nu este bine să te cerți de Rusalii, pentru că vei avea probleme de sănătate, spun tradițiile. Nu trebuie să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec. De asemenea, nu trebuie să te urci în copaci sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casă. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, ești în pericol să cazi sub puterea ielelor. 

În unele zone ale țării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite, pentru vii. În alte zone, oamenii își împodobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul și bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfințesc la biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane. Ramurile de tei, soc sau mure sfințite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiția populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. 

În ziua de Rusalii, creștinii ortodocși respectă o mulțime de tradiții, iar printre acestea se numără numitul udatul nevestelor, care se practică în Ardeal. Se spune că acestea trebuie stropite cu apă pentru a fi sănătoase tot restul anului. O altă tradiție de Rusalii poartă numele de Împănatul boului. Mai mulți credincioși defilează pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu mai multe ornamente din flori. Preotul trebuie să-l sfințească când oamenii ajung în fața bisericii, după care îi va cinsti pe aceștia cu băutură. Boul va fi eliberat, iar o fată va trebui să-l stăpânească, după care să ocolească masa de trei ori. Potrivit tradiției, tânăra se va căsători anul următor. 

În Oltenia, cel mai popular obicei este Dansul Călușarilor, care este considerat a fi un joc tămăduitor, aducător de noroc și de sănătate. În a doua zi de Rusalii, călușarii, grupați în cete de 7-8, vor porni să colinde din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele. 

Sărbătoarea de Rusalii cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălțare și la 50 de zile după Paști. Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, în unele cantoane din Elveția, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria și Togo. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
mihail
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, "păzitorii oamenilor de la...
Slujbă religioasă cu icoana făcătoare de minuni cu Maica Domnului și Pruncul, Mănăstirea Nicula
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare ortodoxă cu cruce roșie, celebrată în 1 octombrie...
biserica, romania
Azi se celebrează Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine. Tradiții...
nasterea-maicii-domnului-11237
Creştinii sărbătoresc duminică Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, hotarul dintre...
Te-ar putea interesa și
Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Creştinii îi sărbătoresc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Tradiții și obiceiuri
Rusaliile, Pogorârea Duhului Sfânt, Cincizecimea, creștinism, religie, sărbătoarea Bisericii
Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Tradiţii...
izvor
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Legenda sărbătorii din Vinerea Luminată
biserica lemn
Biserica de lemn din satul Ghioncani, distrusă complet în urma unui incendiu cauzat, cel mai...
Partenerii noștri
Digi24 Cine e Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale. Portretul candidatului aflat aproape de finala alegerilor C
Cine e Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale...
DigiSport Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să intervină: informația venită din Spania
Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să...
PeRoz Unde locuiesc Tori Spelling și cei 5 copii ai ei, după ce anul trecut stăteau într-un parc de rulote. Actrița e dintr-o familie bogată
Unde locuiesc Tori Spelling și cei 5 copii ai ei, după ce anul trecut...
Film Now Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite și despre Julia Roberts
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Călin Georgescu
Cine este Călin Georgescu, surpriza din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024
Romania,Elections,And,Voting,Capacity
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parțiale, ora 00:00: Călin Georgescu și Marcel...
George Tuţă
Primarul sectorului 1, George Tuţă, primul liberal care cere demisia lui Ciucă: "Eşec total al...
Mircea Geoana 2024 Romanian presidential election, Bucharest, Cluj, Romania - 02 Oct 2024
Alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană: Nivelul de frustrare şi mânie împinge către voturi...