Pe 12 aprilie 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr, o zi cu o profundă încărcătură spirituală și tradițională. Această sărbătoare marchează învierea lui Lazăr din Betania de către Iisus Hristos, prefigurând propria Sa Înviere și anunțând începutul Săptămânii Patimilor.
Obiceiuri și tradiții populare în Sâmbăta lui Lazăr
În tradiția românească, Sâmbăta lui Lazăr este asociată cu diverse obiceiuri:
- Pomenirea Morților: Este ultima zi din Postul Paștelui în care se fac parastase pentru cei adormiți. Credincioșii merg la biserică, aprind lumânări și împart colivă, colaci și plăcinte în memoria celor dragi.
- Obiceiul „Lăzărița”: În unele zone, fetele tinere, îmbrăcate în costume populare, colindă din casă în casă, cântând cântece ritualice despre moartea și învierea lui Lazăr. Ele primesc daruri precum colaci, făină sau ouă, simboluri ale belșugului și ale vieții noi.
- Interdicții: Tradițiile populare spun că în această zi nu este bine să muncești, mai ales munci grele sau care presupun folosirea uneltelor. Femeile nu trebuie să toarcă sau să spele rufe, iar bărbații sunt sfătuiți să evite lucrările în gospodărie, de teamă să nu atragă ghinionul.
În multe zone din România se spune că în Sâmbăta lui Lazăr se deschid cerurile, iar sufletele morților coboară pe pământ pentru a petrece Paștele alături de cei vii. De aceea, oamenii aprind focuri în curți sau la marginea drumului, ca să le lumineze calea și să le ofere căldură.
Sâmbăta lui Lazăr este o zi de reflecție și comuniune, în care credincioșii îmbină tradițiile religioase cu cele populare, pregătindu-se sufletește pentru sărbătoarea Floriilor și, ulterior, pentru Învierea Domnului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!