Duminica Floriilor, celebrată în 2025 pe 13 aprilie, marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Această zi deschide Săptămâna Mare, perioada de pregătire spirituală pentru Învierea Domnului.
Semnificația religioasă a Floriilor
Conform relatărilor biblice, Iisus a fost întâmpinat în Ierusalim de mulțimi care fluturau ramuri de palmier și strigau „Osana!”. În tradiția românească, ramurile de palmier au fost înlocuite cu cele de salcie, care simbolizează renașterea și speranța. Credincioșii duc aceste ramuri la biserică pentru a fi sfințite și apoi le așază la icoane sau la intrarea în casă, considerându-le protectoare împotriva răului.
Tradiții și obiceiuri de Florii

În această zi, se obișnuiește curățarea și împodobirea mormintelor cu flori și ramuri de salcie, în semn de respect pentru cei plecați dintre noi.
De asemenea, este una dintre puținele zile din Postul Paștelui în care se face dezlegare la pește, simbolizând bucuria și speranța aduse de apropierea Învierii.
Fetele nemăritate au obiceiul de a scoate zestrea la soare, crezând că astfel își vor atrage ursitul. În unele regiuni, se fierbe busuioc în apă, iar cu această fiertură fetele se spală pe cap, sperând să aibă un păr frumos și să-și găsească alesul inimii.
Numele sărbătorite de Florii
Floriile sunt și o zi onomastică pentru cei care poartă nume de flori sau derivate ale acestora. Printre cele mai întâlnite nume feminine sărbătorite se numără Florina, Florentina, Viorica, Camelia, Crina, Lăcrămioara, Margareta, Narcisa, Delia, Dalia, Iris, Brândușa, Anemona, Gherghina, Garofița, Crizantema, Panseluța, Zambila, Roza, Romanița, Micșunica, Trandafira, Codruța, Crenguța.
La bărbați, se sărbătoresc Florin, Florian, Florentin, Viorel, Narcis, Crin, Mugurel, Laur, Laurențiu, Laurian.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!