Cristi Puiu a primit sâmbătă premiul pentru cel mai bun regizor la secţiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin 2020, pentru pelicula „Malmkrog”.
„Encounters” este o secţiune introdusă de anul acesta la festival, care se află la cea de-a 70-a ediţie. „Malmkrog”, al şaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, a deschis noua secţiune a Berlinalei.
Filmul este o producţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi are o durată de 200 de minute.
Este pentru a doua oară când prestigiosul festival de la Berlin îi acordă regizorului român recunoașterea internațională, după Ursul de Aur primit pentru scurtmetraj în 2014.
Presa internaţională lăudase „Malmkrog”, după premiera de la Belin: „O dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, „Un film de o seriozitate aproape intimidantă”, „O capodoperă plină de intensitate”, au apreciat criticii. „Un film european uriaș, de-a dreptul eroic” l-a descris presa internațională.
Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).
Scenariul „Malmkrog” este scris de Cristi Puiu, după „Trois entretiens”, un text al filosofului rus Vladimir Soloviov, iar imaginea este semnată de Tudor Panduru. Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.
Acţiunea se petrece la conacul lui Nikolai (Frédéric Schulz-Richard), în preajma Crăciunului, unde sunt invitaţi, între alţii, un politician, o tânără contesă şi un general de armată. Iau cina şi conversează, se implică în jocuri de societate. Pe măsură ce petrecerea avansează, discuţia este tot mai aprinsă, diferenţele culturale încep să se evidenţieze şi atmosfera devine una tensionată. În final, fiecare este victima propriului discurs.
„O interogare asupra cinematografiei și memoriei” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu – Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!