Lucian Mîndruţă îi critică pe regizorul Cristi Puiu şi pe actriţa Carmen Tănase pentru participarea la mitigul anti-mască care a avut loc în Bucureşti în acest weekend: „Artiştii care merg la mitingurile anti-mască şi anti-Covid sunt ca nişte copii”.
Lucian crede că participarea artiştilor la aceste mitinguri arată că „şi oamenii inteligenţi şi talentaţi pot fi, câteodată, convinşi de mulţime să se poarte iraţional”. El mai sugerează că unul dintre motivele revoltei artiştilor este cel financiar.
Iată mesajul complet al lui Lucian Mîndruță:
„Sincer, eu îi înțeleg pe artiștii furioși pe Covid. Îi înțeleg până și atunci când se duc să demonstreze împotriva măștii.
Și știți de ce îi înțeleg? Pentru că am avut copii mici.
Îmi aduc aminte că așa făceau și ai mei: cum se enervau, de exemplu, pe treaptă de care se împiedicau. Sau pe jucăria care nu se ducea suficent de departe când o împingeau.
În privința asta, artiștii care merg la mitingurile anti-mască și anti-Covid sunt că niște copii. Ei ar vrea să treacă mai repede boala asta și, pentru că nu au o altă soluție la îndemână, îi dau na-na virusului, măștii sau direct guvernului.
Ce nu înțeleg ei este că nu guvernul a adus boala, că nu masca ucide 40-50 de oameni pe zi, că nu măsurile de prevedere oficiale îi țin pe oameni departe de teatru, cinema sau sala de concert.
Dacă mâine n-ar mai fi guvern în România, dragă Cristi Puiu, tot nu ne-am înghesui în cinema tot atâția câți o făceam acum un an. Dacă mâine n-ar mai fi OMS și nici masca, dragă Carmen Tănase, tot n-am veni la teatru să-l umplem până trebuie să mai aducă ușierul niște scaune.
Cu sau fără guvern, oamenii se vor proteja și singuri. Pentru că deja le e teamă în mod natural și rațional. Fiecare știe pe câte cineva bolnav acum, aproape fiecare a citit sau a auzit de câte-un deces pe lângă el.
Oamenii nu sunt stupizi. Așa cum cei mai mulți își pun centură chiar și dacă nu e niciun polițist pe lângă ei, tot așa mulți își pun masca, stau mai la distanță și evita ceea ce nu e neapărat necesar.
Și aici, cu tot respectul, trebuie să vă dau o veste: meseriile acestea din show-biz sunt un lux. Se poate trăi fără teatru, se poate trăi fără cafenea, se poate trăi fără standup comedy.
Mai ales dacă riscul perceput e mai mare decât recompensă culturală, estetică, emoțională pe care artă o livrează.
Eu vă înțeleg că veniturile nu mai sunt aceleași. Nici ale mele nu mai sunt. Vă înțeleg că vă e dor de public. Vă înțeleg că vreți din nou o viață normală.
Însă viață normală nu va reveni CÂND SPUNEM NOI. Tot așa cum, într-o casă în flăcări, nu scapi de pericol dacă te întorci cu spatele la incendiu.
Ce vă doriți voi, să plece virusul și să vină oamenii înapoi la spectacol, nu se poate întâmplă dacă nu îl învingem.
Ori să crezi că îl învingem dacă înlăturăm cele mai modeste mijloace de prevedere pe care le avem...
Asta nu e decât un semn că și oamenii inteligenți și talentați pot fi, câteodată, convinși de mulțime să se poarte irațional.
Ne vom întoarce în teatru și în cinema, dragi artiști, când ne vom simți în siguranță acolo.
Și asta n-o va face dragostea pentru voi.
O poate face doar un tratament sau un vaccin.
Cu mască sau fără, va trebui să le așteptați, așa cum facem cu toții.
Vă garantez că sunt primul la casă de bilete, a două zi după injecție.
Bine, cu condiția să faci încă o comedie, domnule Puiu!”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!