Noutăți în proiectul „România Educată”: cele mai căutate licee vor putea organiza examen de admitere înainte de evaluarea națională, spune la Digi FM vicepremierul Dan Barna.
Locurile rămase libere vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la evaluarea națională.
Proiectul inițiat de președintele Iohannis acum cinci ani va fi adoptat printr-un memorandum al Guvernului, precizează Dan Barna. Apoi va ajunge în Parlament pentru a fi modificată legislația.
„E o revenire la acea competiție pentru intrarea în liceele bune. Pentru liceele unde cererea este mai mare decât numărul de locuri disponibile se va introduce posibilitatea de a da examen de intrare în liceul respectiv și, dacă în urma acestui examen vor rămâne locuri libere, se vor completa apoi cu cele de la examenul acela de capacitate.”
Valentin Chisoceanu, Digi FM: Se va mai ține cont și de media de la evaluarea națională?
Dan Barna: „Așa cum este în momentul de față propunerea, nu știu detaliile subsecvente a ceea ce s-a discutat ieri. E tocmai această posibilitate că locurile se ocupă dinainte de examenul național, în măsura în care treci examenul de admitere la liceul respectiv”.
Alte noutăți: inspectoratele școlare vor fi reorganizate, iar elevii pot alege ce tip de liceu urmează - vocațional, teoretic și profesional.
Mai mult, elevii pot trece de la o filieră tehnologică la una teoretică pe parcursul anilor de liceu.
De asemenea, toți vor avea posibilitatea să susțină bacalaureatul și apoi să meargă la facultate, mai spune vicepremierul Dan Barna la Digi FM:
„O modificare importantă ține de modificarea sistemului astfel încât să avem un sistem de vase comunicante între elevii care intră în zona de liceu. Dacă pornești pe linia de liceu teoretic și constați că nu ți se potrivește, să poți să te muți ușor în zona de învățământ tehnic sau invers.”
Dar care sunt șansele ca acest proiect „România Educată” să nu fie modificat dacă în Parlament va exista o altă majoritate? Vicepremierul Dan Barna spune că există o majoritate funcțională până la următoarele alegeri legislative și totodată există un consens între președinte, Parlament și Guvern. Astfel legile pentru modificarea sistemului educațional vor putea fi adoptate în timp util:
„Am ridicat acest subiect în discuția de ieri de la Cotroceni, cu Președintele și colegii de coaliție. Sunt două aspecte. Pe de o parte, există o fereastră de oportunitate de doi ani și jumătate până în proximitatea legilor din 2024, când avem o aliniere de decizie politică funcțională. Adică avem Guvernul, Președintele, Parlamentul, ceea ce ne permite să adoptăm acele legi care să transforme această strategie într-o realitate concretă. În egală măsură, tot ieri s-a discutat despre implicarea opoziției în discuțiile care vor urma. Tocmai pentru ca adoptarea acestei strategii la nivel național să nu fie opțiunea unei coaliții. Încercăm să găsim un consens cât mai larg, astfel încât, indiferent de rezultatele electorale din 2024, 2028, această strategie să continue să rămână, pentru că o parte dintre obiectivele din această strategie sunt până la nivel de 2030.”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!