Lansat la 30 septembrie 1999, standardul Wi-Fi a împlinit două decenii. A fost un succes comercial, fiind adoptat de mulți furnizori mari de hardware.
Noua tehnologie a oferit o libertate fără precedent, costuri mai mici și posibilități noi pentru utilizatorii individuali și pentru companii.
În 1999, șase companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Aironet, achiziționată ulterior de Cisco, au format Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Acest moment este considerat drept începutul rețelelor wireless cunoscute astăzi sub denumirea de Wi-Fi.
Toate produsele care poartă logo-ul Wi-Fi „yin-yang” sunt certificate de Wireless Ethernet Compatibility Alliance, care în 2002 a devenit Wi-Fi Alliance. Marcajul Wi-Fi garantează compatibilitatea între diferite dispozitive Wi-Fi, inclusiv compatibilitatea cu vechile generații.
La rândul lor, producătorii din domeniul networking au făcut eforturi pentru a îmbunătăți compatibiitatea și performanța Wi-Fi. Lansat în 2002, Cisco Compatible eXtensions este un program gratuit de licențiere care a permis produselor Wi-Fi oferite de alți furnizori să funcționeze în rețelele wireless Cisco, oferind în același timp un nivel sporit de securitate.
O serie de inovații suplimentare de-a lungul anilor au permis și mai multe îmbunătățiri - cum ar fi gestionarea și reducerea interferențelor și creșterea stabilității transmisiei. Cisco CleanAir, lansat în 2010, permite detectarea interferențelor radio, vizualizarea acestora sub forma unor diagrame și hărți, identificarea sursei problemei și redirecționarea activă a utilizatorilor către alte canale cu mai puține distorsiuni.
Wi-Fi a determinat creșterea utilizării IT în general, ceea ce a condus la necesitatea oferirii de rețele mai complexe, care suportă o mai mare varietate de terminale.
Cel mai nou standard, Wi-Fi 6, este mult mai rapid decât generația anterioară și oferă o capacitate de până la de patru ori mai mare. Latența este mult îmbunătățită și solicită mai puțin bateriile dispozitivelor conectate.
În 3 ani, 28 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la Internet, iar multe dintre ele (roboți, linii de producție, dispozitive medicale) vor comunica prin intermediul unei rețele wireless. În acest context, este ușor de înțeles de ce avem nevoie de un standard wireless reproiectat, care să răspundă mai bine provocărilor prezente și viitoare.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!