Romii din Transilvania cer demisia Guvernului în frunte cu premierul Viorica Dăncilă. Într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, mai multe organizații ale acestei etnii au un singur mesaj: „Ja chere, Dăncilă!”, adică „Du-te acasă, Dăncilă!” în traducere din limba romani.
Fundația Roma, Gypsy Media, Centrul creștin al romilor din Transilvania, Organizația etnică a romilor din România, Asociația romilor din Transilvania, Partidul Creștin al Romilor din Transilvania susțin că Guvernul nu a făcut nimic pentru romi și nu s-a elaborat vreo strategie pentru îmbunătățirea situației membrilor acestei etnii.
Aurel Pascu, cel care îi reprezintă pe romii din Transilvania, subliniază necesitatea demisiei Vioricăi Dăncilă în condițiile în care situația în care trăiesc romii din România e neschimbată, ba chiar s-a înrăutățit.
Ne-am săturat de promisiuni și de rapoarte trimise instituțiilor europene potrivit cărora romii sunt integrați și ajutați, în condițiile în care realitatea este cu totul alta. Guvernul PSD-ALDE s-a folosit de romi pentru a fi votat cu implicarea unor așa-ziși lideri romi, care nu și-au adus nici un aport bun asupra etniei țigănești. Vedem acum că se apropie alegerile europarlamentare și, din nou, romii vor fi o masă de manevră pentru a li se lua votul. Am ales această zi pentru a cere demisia Guvernului și a premierului Dăncilă deoarece este o zi de sărbătoare pentru romi și suntem mai bine auziți, a declarat Pascu.
În exclusivitate pentru digifm.ro, sociologul de etnie romă Ciprian Necula a explicat ce i-a determinat pe romii din Transilvania să ceară demisia actualului Guvern și mai ales care sunt soluțiile pentru îmbunătățirea situației acestei etnii.
Guvernul nu a făcut îndeajuns pentru romi, cu siguranță! Romii de azi sunt îndreptățiți să fie indignați de modul în care Guvernul și autoritățile locale contribuie la dezvoltarea comunității de romi, pentru că acolo unde începe țigănia se termină și resursa, respectiv: infrastructură, apă, canalizare plus prejudecățile dintre romi și români și respectiv maghiarii din Transilvania. Soluțiile pentru îmbunătățirea situației comunităților de romi este: 1. cunoașterea, adică a face cercetare; 2. abordarea integrată a problemei, în sensul că acționezi și în sfera educației, a locuinței, a muncii, în funcție de problemele locale. Dacă cineva vrea să facă cineva pentru romi, ar trebui să-i cunoască în primul rând, să adapteze orice politică publică de la nivel național la nivel local, în funcție de nevoile comunității respective, și să obțină finanțare - marea tragedie a strategiilor pentru romi, a declarat sociologul.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!