România a fost foarte aproape să nu-și îndeplinească angajamentul în fața Comisiei Europene privind deficitul bugetar. Acesta a fost la limită, anul trecut: 2,88% din PIB, în condițiile în care Guvernul s-a angajat să nu depășească 3 procente.
Pentru acest an, Executivul a construit bugetul pe un deficit de 2,76% din PIB, mult sub estimările organismelor internaționale. Comisia Europeană se așteaptă la un deficit de 3,4 procente, iar estimarea reprezentanților FMI e de 3,8% din PIB.
Deficitul este format din cheltuieli care nu au nicio legătură cu dezvoltarea, atrag atenția specialiștii.
Investițiile publice au fost, anul trecut, la un minim istoric al ultimilor 10 ani. Continuă să scadă ca importanță în PIB, deci producem aceste deficite fără investiții publice majore care să ofere posibilitatea dezvoltării României pe termen lung. Banii se duc în primul rând pe cheltuieli salariale, sistemul public de pensii aflat în deficit și către pensiile speciale, ocupaționale, care sunt plătite pe legi speciale, scoase în afara sistemului public de pensii, dar evident puse pe cheltuieli, a explicat, la Digi24, Cristian Păun, profesor de economie.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!