Florin Nae, un șofer din Bolintin Vale, a primit despăgubiri de 3.000 de euro de la Poliția Rutieră, după ce a fost lăsat fără permis de conducere timp de peste doi ani în urma unui test antidrog fals pozitiv.
Totul a început în ianuarie 2022, când Florin a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție și testat cu aparatul drugtest, în prezența mamei și fiicei sale. Testul indica prezența opiumului în organism. Florin a explicat imediat că luase o pastilă de Fasconal din cauza unei migrene puternice, dar polițiștii i-au suspendat permisul pe loc, relatează Observator News.
Medicul de la Spitalul Bolintin Vale a observat că bărbatul nu prezenta semne ale consumului de droguri, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a-i opri sancțiunea. Rezultatele de laborator, primite după patru luni, i-au dat dreptate lui Florin: nu consumase substanțe interzise. Până atunci, însă, viața lui fusese deja dată peste cap.
„Fasconal conține codeină, iar aceasta poate determina un rezultat fals pozitiv pentru opioide dacă ești testat în 4-6 ore după administrare”, a explicat medicul psihiatru Cristian Paparău.
Florin a decis să dea Poliția Rutieră în judecată pentru prejudiciul suferit. Tribunalul București i-a dat câștig de cauză, iar Poliția a fost obligată să-i plătească 3.000 de euro. Totuși, bărbatul consideră că despăgubirea este insuficientă pentru trauma și limitările suferite și anunță că va face recurs.
Potrivit Consiliului Superior de Medicină Legală, în 2023, 38% dintre testele rapide pozitive la droguri s-au dovedit a fi false, ceea ce a afectat peste 1.100 de șoferi. Legea a fost modificată între timp, iar permisul se reține doar până la primirea analizelor IML, cu un termen maxim de 72 de ore.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!