România va fi trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene dacă nu va combate mafia pădurilor și defrișările ilegale. Se va întâmpla într-o lună, a transmis Comisia Europeană printr-o scrisoare adresată autorităților de la București.
Mesajul vine în condițiile în care executivul comunitar a trecut la o nouă fază a procedurii de infringement la adresa țării noastre. Bruxelles-ul acuză Bucureștiul că a eșuat sistematic și continuu în protejarea pădurilor.
Comisia Europeană a cerut astăzi ca autoritățile române să intervină de urgență pentru a opri tăierea ilegală a pădurilor primare din ariile protejate. Ultimatumul este ultima șansă pe care Guvernul o are la dispoziție pentru a adresa problema. Dacă autoritățile nu intervin nici de această dată, Comisia Europeană va deschide un caz la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cel mai mare tribunal al Europei, transmite Agent Green.
Intervenția Comisiei este consecința unei serii de plângeri depuse de organizațiile Agent Green, EuroNatur și Client Earth, care au dus la lansarea procedurilor de infringement împotriva autorităților române, la începutul anului.
România deține două treimi din ultimele păduri primare și seculare aflate în zona climei temperate. Aceste ecosisteme prețioase, protejate de legile europene sub forma ariilor protejate Natura 2000, sunt distruse în mod sistematic de către operațiuni masive de tăieri, fără intervenția autorităților.
Nu ne surprinde faptul că infringementul merge la nivelul următor. Tăierile ilegale și distrugerea ariilor Natura 2000 continuă cu aprobarea Ministerului Mediului. Dacă România va trebui să plătească amenzile pentru încălcarea regulilor UE, o va face din banii contribuabililor. Nu este corect, iar o atitudine la fel de ignorantă ar fi o mișcare profund iresponsabilă din partea statului, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Comisia Europeană a mai deschis un infringement împotriva României, cerând autorităților să-și respecte obligațiile de a proteja și gestiona ariile Natura 2000, în acord cu Directiva Habitate.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!