Datoria publică a Italiei a continuat să crească în noiembrie, când a trecut de 3.000 de miliarde euro şi a stabilit un nou maxim istoric, a anunţat miercuri Banca centrală din cea de a treia economie a zonei euro, informează Reuters.
Sustenabilitatea datoriei publice a Italiei este văzută de mult timp drept un factor important în supravieţuirea zonei euro, iar Italia a fost cea mai lentă economie din zona euro de la lansarea monedei unice în urmă cu 25 de ani.
Datele publicate de Banca Italiei arată că datoria publică a ajuns în luna noiembrie a anului trecut până la 3.005,2 miliarde euro, de la 2.981,3 miliarde euro luna anterioară.
Conform estimărilor Guvernului de la Roma, datoria publică a Italiei, deja cea mai mare din zona euro după cea a Greciei dacă este raportată la PIB, ar urma să crească până la 138% din PIB în 2026, de la 135% în 2023.
Însă, dacă creşterea economică din 2025 se va dovedi a fi una semnificativ mai mică decât ţinta Guvernului de 1,2%, aşa cum prognozează majoritatea analiştilor, atunci raportul datorie/PIB ar urma să crească şi mai mult. În consecinţă, pieţele financiare ar putea deveni mai reticente la achiziţionarea de obligaţiuni italiene, ceea ce va creşte povara Guvernului cu serviciul datoriei.
Ca procent din totalul cheltuielilor guvernamentale, povara serviciului datoriei se situa la 6,8% în 2023, conform celor mai recente date disponibile, în scădere de la 7,5% în 2022, potrivit Trezoreriei italiene şi datelor UniCredit.
Autorităţile de la Roma, care anul trecut au făcut obiectul unei proceduri europene de deficit excesiv, speră să reducă deficitul sub limita de 3% din PIB în 2026, de la o ţintă de 3,8% pe care şi-au fixat-o pentru 2024 şi un nivel de 7,2% în 2023, transmite Agerpres.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!