Suprasolicitarea sistemelor electrice duce la tragedii precum cea de la Institutul „Matei Balș”, unde au murit cinci pacienți cu COVID-19 în urma unui incendiu. Deși spitalele sunt dotate cu aparatură performantă, nu s-au făcut modernizări la circuitele electrice.
Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București a dat un exemplu la emisiunea „Omul potrivit” de la Digi FM.
Punând în funcțiune tomograful pe care l-am primit, și care funcționează de câteva luni bune, doctorii au simțit miros de ars. Am ținut oprit tomograful timp de două săptămâni, au venit echipele de specialiști și au constatat că e o supraîncărcare a circuitului cu acest tomograf, motiv pentru care s-a schimbat tabloul electric. A trebuit să evaluăm consumul de curent pentru toate aceste aparate, care sunt mari consumatoare de energie. Niciodată nu am avut curajul să le băgăm pe toate în priză, ar fi o inepție, a declarat doctorul Emilian Imbri.
Tragedia de la „Matei Balș” arată, din nou, că ani de zile nu s-a făcut nimic pentru modernizarea unităților medicale. Abia din toamnă vom putea accesa fonduri europene pentru refacerea sistemelor de bază - electricitate, canalizare și salubritate, mai spune directorul de la „Victor Babeș”.
Dacă consumatorii sunt peste ceea ce suportă și o instalație nou-nouță, atunci se va produce un accident. Trebuie schimbat tot, calibrat tot, să aibă fiecare pavilion tabloul lui electric. Există acum posibilitatea oferită de Minister (Ministerul Fondurilor Europene, n.r.), de a accesa bani europeni pe proiecte de modernizare a circuitelor electrice și a celor de oxigen. Există posibilitatea ca, din septembrie, să accesăm bani pentru astfel de proiecte, iar după mine înseamnă un an sau doi de acum înainte, a mai precizat Emilian Imbri.
Dezastrul de la Institutul „Matei Balș” s-a produs la câteva luni după cel de la Piatra Neamț, unde a luat foc secția de Anestezie Terapie Intensivă. Atunci s-au făcut controale și s-au găsit nereguli în multe unități sanitare, motiv pentru care s-au dat amenzi ori s-au făcut recomandări.
Sunt degeaba aceste recomandări dacă nu sunt actualizate continuu pentru că spitalele primesc tot timpul aparate care pot suprasolicita sistemul electric, spune managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, Emilian Imbri, la emisiunea „Omul potrivit” de la Digi FM.
Încercăm să nu supraîncărcăm circuitele. De la un chibrit se poate aprinde un cearșaf. În salon sunt măștile de oxigen, tuburile de oxigen. Nu se aprinde nimic instant, dar în câteva minute se aprinde tot ce este inflamabil. Nu vă puteți imagina cât de inflamabile sunt hainele noastre de protecție. Nu sunt ignifuge, că nu suntem pompieri, deci sunt extraordinar de inflamabile. Dacă s-a aprins așa ceva, sigur că focul pornește și totul se aprinde, poate și exploda, a subliniat doctorul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!