Acum la Digi FM Antonia Stancu RIHANNA FEAT JUSTIN TIMBERLAKE - Rehab

Donald Trump și Kamala Harris, la egalitate cu o lună înainte de alegeri. Cursa pentru Casa Albă pare să fie în plin blocaj

Donald Trump și Kamala Harris/ Profimedia
Donald Trump și Kamala Harris/ Profimedia

Cu aproape o lună înainte de ziua alegerilor prezidenţiale din Statele Unite (5 noiembrie), competiţia dintre Donald Trump şi Kamala Harris se conturează ca o luptă corp la corp. Cursa pentru Casa Albă pare să fie în plin blocaj atât la nivel naţional, cât şi în statele decisive, astfel încât victoria va fi acordată de cele mai mici marje - fiecare nou alegător implicat, fiecare alegător nehotărât influenţat ar putea contribui la obţinerea loviturii de knock-out, scrie BBC.

„În orice cursă foarte strânsă, în care electoratul este prefect divizat, o diferenţă de un punct procentual sau două ar putea fi decisivă”, spune David Greenberg, istoric prezidenţial la Universitatea Rutgers.

În timp ce strategii partidului se concentrează asupra modului de a obţine acel avantaj decisiv, ar putea fi la fel de uşor ca acest lucru să-l facă un eveniment scăpat de sub controlul lor, o întorsătură neaşteptată de situaţie, care să răstoarne campania în ultimele săptămâni, relatează News.ro.

A fost deja un an al undelor de şoc în politica SUA - de la un candidat care a supravieţuit la două tentative de asasinat şi a fost condamnat penal, la un altul, preşedintele Joe Biden, care a renunţat la cursă în favoarea vicepreşedintelui său mult mai tânăr.

Citește și: Trump afirmă că nu va candida din nou dacă pierde în noiembrie

Cu toate acestea, atunci când surprizele vin în octombrie - s-a întâmplat în cazul casetei de la emisiunea Access Hollywood a lui Trump sau al e-mailurilor lui Hillary Clinton din 2016 - abia dacă mai există timp pentru a recupera sau a recâştiga impulsul după un pas greşit sau un ciclu de ştiri proaste.

Chiar săptămâna trecută au existat mai multe zvonuri noi care s-ar putea transforma în furtuni politice până la 5 noiembrie, notează BBC.

Prima potenţială furtună politică a fost una la propriu. Uraganul Helene a devastat săptămâna trecută două câmpuri-cheie de luptă electorală, Georgia şi Carolina de Nord. Din cauza concentrării intense asupra celor două state în timpul acestei curse prezidenţiale, un dezastru umanitar, cu un bilanţ de peste 200 de morţi deja, a devenit, de asemenea, o problemă politică. Într-o escală în Georgia, Harris a promis ajutor pe termen lung pentru regiune, la începutul săptămânii trecute, iar sâmbătă i-a vizitat pe cei afectaţi de furtună în Carolina de Nord. „Suntem aici pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat ea în Georgia.

Între timp, ambele state sunt, în esenţă, victorii obligatorii pentru Trump, iar sondajele arată o egalitate fără precedent. În timp ce vizita Georgia, fostul preşedinte a afirmat că americanii pierd bani din ajutoarele de urgenţă, deoarece aceştia au fost cheltuiţi pentru migranţi. De fapt, cele două programe distincte au bugete separate, iar administraţia Biden i-a acuzat pe republicani că răspândesc „minciuni sfruntate” cu privire la finanţarea pentru răspunsul la dezastre.

Atunci când un dezastru loveşte, nu este uşor pentru guvern să mulţumească pe toată lumea. Dacă atacurile lui Trump se concretizează, orice nemulţumire a alegătorilor cu privire la eforturile de redresare ar putea afecta rezultatul în două dintre cele mai urmărite state din ţară.

Escaladare în Orientul Mijlociu

La mii de kilometri de sud-estul american devastat de dezastre, o criză provocată de om continuă să se infiltreze în politica americană. Războiul din Gaza riscă să se extindă într-o conflagraţie regională, în timp ce forţele israeliene se luptă cu forţele Hezbollah în sudul Libanului, iar Iranul a lansat sute de rachete asupra Israelului la începutul săptămânii trecute.

În timp ce Harris s-a prezentat ca un candidat al schimbării, ea nu se distanţează cu nimic de actuala administraţie atunci când vine vorba de politicile americano-israeliene. Or, acest lucru prezintă riscuri. Speranţele pentru orice fel de încetare a focului preelectorală în Gaza par să fi fost definitiv spulberate, iar Casa Albă încearcă în acest moment să se asigure că răspunsul inevitabil al Israelului la atacul iranian de marţi nu va duce la un război total.

Joi seara, Biden nu a fost tocmai liniştitor. „Nu cred că va fi un război total”, a spus el. „Cred că îl putem evita. Dar sunt încă multe de făcut”, a adăugat preşedintele.

Războiul are consecinţe şi acasă pentru democraţi, chiar dacă, de obicei, alegătorii americani nu se gândesc direct la politica externă atunci când votează.

Angajamentul lui Harris de a continua să furnizeze arme Israelului reprezintă o problemă pentru două segmente cheie ale bazei democrate: arabo-americanii din statul Michigan şi tinerii alegători din campusuri, unde protestele anti-război ar putea reîncepe.

Citește și: Donald Trump ar fi fost din nou ținta unei tentative de asasinat. Focuri de armă trase în apropierea sa, în timp ce era la golf

Conflictul din Orientul Mijlociu a alimentat, de asemenea, preocupările legate de buzunar. Menţionarea de către Biden a posibilităţii ca Israelul să ţintească rafinăriile iraniene a făcut ca preţul petrolului să crească joi cu peste 5%. Iar dacă există un lucru la care consumatorii americani sunt deosebit de sensibili, acesta este creşterea preţurilor la pompa de benzină.

Surprize plăcute pentru democrați

În general, sondajele de opinie continuă să arate că economia este principala problemă pentru alegătorii americani. Vineri, Harris şi democraţii au primit veşti bune în această privinţă, ultimele cifre privind ocuparea forţei de muncă indicând o creştere robustă a numărului de locuri de muncă în ultimele luni şi un nivel al şomajului care a scăzut la 4,1%.

Cu toate acestea, potrivit dlui Greenberg, preocupările alegătorilor cu privire la economie sunt mai mari decât ultimele cifre privind locurile de muncă. „Când oamenii se plâng de economie, ei se plâng de fapt de eşecul pe termen lung în anumite părţi ale ţării - comunităţile dezindustrializate din America rurală”, arată el. „Acestea sunt părţi ale ţării care suferă chiar şi într-o economie bună”, spune Greenberg.

În cea mai mare parte a sezonului electoral, Trump s-a descurcat mai bine decât Harris atunci când alegătorii au fost întrebaţi cine cred ei că ar face o treabă mai bună cu economia, inclusiv într-un sondaj CNN recent. Dar există semne că avansul său nu este bătut în cuie, un sondaj Cook Political Report privind statele disputate arătând că cei doi candidaţi sunt la egalitate în ceea ce priveşte întrebarea cine ar fi cel mai bun în gestionarea inflaţiei.

Un obstacol economic iminent pentru democraţi s-a evaporat, de asemenea, săptămâna trecută - greva docherilor, care a închis pentru scurt timp porturile esenţiale de pe Coasta de Est şi din Golful Mexic pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Ambele părţi au convenit să revină la masa negocierilor în ianuarie, redeschizând porturile. Dacă o întrerupere a activităţii ar fi continuat, aceasta ar fi putut perturba lanţurile de aprovizionare şi ar fi determinat creşterea preţurilor de consum în săptămânile dinaintea alegerilor.

Citește și: Colecție de meme-uri pe rețelele sociale, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: "Mănâncă pisici și câini, mănâncă animalele de companie"

Între timp, traversările fără documente la frontiera dintre SUA şi Mexic au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei Covid, după ce au atins un nivel record de 249.741 în decembrie anul trecut.

În timp ce impactul acestei creşteri bruşte a numărului de imigranţi la frontieră se face încă simţit în multe oraşe americane, este posibil ca urgenţa crizei să se diminueze.

Revine revolta de la Capitoliu

În timp ce multe dintre ştirile de săptămâna trecută ar putea însemna probleme pentru Harris şi democraţi, nici pentru Trump nu totul a fost uşor.

Comportamentul său în timpul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA a fost din nou în centrul atenţiei miercuri, când un judecător federal a făcut public un document al procurorului special Jack Smith care prezintă cazul şi dovezile pe care le are împotriva lui Donald Trump în ceea ce priveşte încercarea fostului preşedinte de a anula rezultatul alegerilor din 2020.

Documentul, care susţine că fostului preşedinte nu ar trebui să i se acorde imunitate prezidenţială împotriva urmăririi penale, conţinea noi detalii despre cuvintele şi acţiunile lui Trump care au condus la revolta susţinătorilor săi de la Capitoliu.

Un sondaj recent al CNN arată că alegătorii o preferă pe Harris în detrimentul lui Trump în ceea ce priveşte aspectele legate de „protejarea democraţiei”, cu 47% la 40%, astfel încât orice lucru care readuce în atenţie ultimele săptămâni haotice ale preşedinţiei lui Trump ar putea fi în avantajul democratei.

Termenul „surpriza din octombrie” face parte din lexicul politic american de aproape 50 de ani. Campaniile se tem de titlurile sau crizele neaşteptate care îi îndepărtează pe candidaţii lor de mesaj şi schimbă traiectoria unei curse.

Chiar şi cea mai mică ondulaţie a opiniei publice ar putea aduce victoria pentru Casa Albă într-un an în care marjele electorale din statele indecise ar putea fi măsurate în doar câteva zeci de mii de voturi.

Potrivit dlui Greenberg, scrutinul din noiembrie se prefigurează a fi unul foarte disputat. „Nu mai am unghii”, spune el. „Mi-aş putea imagina aceste alegeri mergând în ambele sensuri, cu consecinţe extrem de semnificative care depind de acest vot, indiferent de loialitatea ta”, spune expertul.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Angela Merkel și Donald Trump/ Profimedia
Angela Merkel îi face un portret fără menajamente lui Donald Trump în cartea sa de memorii. Ea...
Mehmet Ox, dr oz
Donald Trump l-a numit pe Dr. Oz, chirurg controversat și star al televiziunii americane...
Armistiţiu temporar între Hamas și Israel. Când începe
"Hamas este gata pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza". Un înalt responsabil al mişcării...
Aur/ Shutterstock
Victoria lui Donald Trump în alegeri a dus preţul aurului la cel mai redus nivel din ultimele...
Te-ar putea interesa și
Donald Trump profimedia-0810921008
Donald Trump despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuie să înceteze!”
capitoliu, congres sua
Republicanii au câștigat și Camera Reprezentanților. Controlează întreg guvernul și sunt gata...
Donald Trump
Un bărbat a pariat pe victoria lui Trump şi a câştigat 85 de milioane de dolari
Joe Biden And Donald Trump Meet At The White House - 13 Nov 2024
Trump şi Biden au discutat despre Ucraina şi Orientul Mijlociu în cadrul unei întrevederi...
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Manchester City - Tottenham, LIVE VIDEO, 19:30, Digi Sport 1. Radu Drăgușin, titular
Manchester City - Tottenham, LIVE VIDEO, 19:30, Digi Sport 1. Radu...
PeRoz Gabriel Cotabiță, iubire intensă cu a doua lui soție. Mai tânără cu 27 de ani, Alina i-a fost aproape după infarctul și coma din 2015
Gabriel Cotabiță, iubire intensă cu a doua lui soție. Mai tânără cu 27 de...
Film Now Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi puștiul din „Karate Kid”
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea mult după ce a luat Ozempic
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!”...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Cluj-napoca,,Romania,-,November,10,2019:,Polling,Stations,For,Presidential
Alegeri prezidenţiale 2024. Conducerea AEP, întâlnire cu observatorii internaţionali: Toate...
23.11.2024 WARSZAWA 23/11/2024 WARSAW ANNOUNCEMENT OF THE RESULTS OF THE PRIMARY ELECTIONS IN PO - CITIZEN S PLATFORM FO
Primarul pro-european al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, va fi candidatul la preşedinţie al...
gabriel cotabita (3)
Artiştii români deplâng moartea lui Gabriel Cotabiţă. Corina Chiriac: Vei rămâne în sufletul...
Russian President Putin Meets with Defense Officials
Franţa şi Marea Britanie se angajează să lupte împotriva „putinizării” lumii