România are cea mai mică cheltuială guvernamentală pentru sistemul educațional din Uniunea Europeană. Asta arată cele mai recente date Eurostat. Potrivit instituției europene, în 2017, procentul din PIB cheltuit pentru educație a fost de 2,8%, cu 1,8 puncte mai puțin decât media blocului comunitar.
România face parte dintr-un grup de șase state cu cheltuieli de sub 4 procente din Produsul Intern Brut. Vorbim de Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda, iar țara noastră este ultima.
Doar în 2006, 2008 și 2011, cheltuielile guvernamentale pentru educație în România au depășit 4%, potrivit edupedu.ro. În rest nu am trecut de acest prag.
De altfel, anul trecut, învățământul a primit puțin peste 29 de miliarde de lei, adică 3,1% din PIB, iar anul acesta alocarea a fost de 3,6 procente.
Legea educației, adoptată în 2011, spune că Guvernul are obligația să aloce anual cel puțin 6% din PIB pentru acest sector.
Potrivit Eurostat, cel mai mare procent al cheltuielilor guvernamentale pentru învățământ a fost înregistrat în Suedia și Danemarca: 6,8% din PIB, respectiv 6,5%.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!