Cântăreaţa Celia Cruz a devenit "Regina Salsei" de-a lungul celor şase decenii de carieră, având o importanţă deosebită în cultivarea acestui gen de muzică. A colaborat şi a cântat cu multe legende muzicale din întreaga lume, printre care Gloria Estefan, Dionne Warwick, Ismael Rivera şi Wyclef Jean.
Celia de la Caridad Cruz Alfonso s-a născut la 21 octombrie 1925, în Havana, fiind unul dintre cei patru copii ai familiei. A început să cânte de mică, în cadrul întrunirilor comunităţii locale, încurajată de mama sa. Tatăl ei a sperat că va deveni profesoară, iar Cruz a intrat pentru o vreme în colegiul profesorilor din zonă.
Din 1947 până în 1950 a studiat teoria muzicii, vocea şi pianul la Conservatorul Naţional de Muzică din Havana. La sfârşitul anilor 1940, ea a concurat la un concurs de emisiuni de radio numit ''The Tea Hour''. Ca rezultat al faimei sale în creştere la radio, a atras atenţia unor producători şi muzicieni influenţi. Ulterior, a devenit o celebritate locală, fiind solicitată să cânte în cabarete şi cluburi de noapte din Havana. Primele înregistrări au fost realizate în 1948. A fost angajată pe poziţia de cântăreaţă pentru Las Mulatas Del Fuego, un grup de dans care a călătorit în toată America Latină, scrie Agerpres.
Celia Cruz s-a refugiat în SUA din cauza regimului Castro
Primul mare succes al solistei a fost apariţia alături de grupul La Sonora Matancera, în 1950, într-un concert în Puerto Rico, grup alături de care a rămas 15 ani, potrivit www.allmusic.com.
În 1960, după instaurarea regimului Castro, membrii grupului s-au refugiat în Statele Unite şi au devenit cetăţeni ai acestei ţări un an mai târziu. La 14 iulie 1962, s-a căsătorit cu trompetistul formaţiei, Pedro Knight. Deşi iniţial au semnat să cânte cu orchestra Hollywood Palladium, Cruz şi Knight s-au stabilit în cele din urmă la New York.
În 1965, Cruz şi-a lansat cariera solo alături de un grup format pentru ea de Tito Puente, cu care a înregistrat opt albume. Colaborarea nu a reuşit să obţină un succes comercial. Ţinuta ei extravagantă şi personalitatea magnetică au ajutat la extinderea bazei de fani a grupului. Grupul a fost esenţial pentru noul sunet care s-a dezvoltat în anii '60 şi '70 - muzică născută din tradiţia mixtă cubaneză şi afro-latină - care a ajuns să fie cunoscută sub numele de "salsa". A apărut o nouă casă de discuri, ''Fania'', dedicată exclusiv acestui gen.
Celia Cruz, una dintre puținele femei care s-au remarcat în lumea muzicii salsa
Cruz a rămas relativ necunoscută în Statele Unite, dincolo de comunitatea cubaneză de exil. Primul succes pentru Cruz a venit în 1974 când a înregistrat albumul "Celia & Johnny", alături de Johnny Pacheco, muzician şi creator al Fania All-Stars şi al Fania Records. Una dintre melodiile albumului, ''Quimbera'' a devenit o melodie reprezentativă pentru ea. Celia a fost singura femeie din Fania All Stars şi una dintre puţinele femei care au reuşit în lumea muzicii salsa dominată de bărbaţi.
Cântăreaţa a apărut, de asemenea, anual, la un festival de salsa din New York, care a avut loc la Madison Square Garden. A continuat să cânte live şi să înregistreze albume în anii 1970 şi 1980 şi nu numai. De-a lungul unei cariere uimitoare, Celia a înregistrat peste 80 de albume şi cântece, a câştigat 23 de discuri de aur şi cinci premii Grammy.
Celia Cruza a apărut în mai multe filme de la Hollywood. Ea a câştigat o stea pe Hollywood Walk of Fame şi a fost distinsă cu Medalia Naţională Americană a Artelor de către preşedintele Bill Clinton. Celia a primit doctorate onorifice de la Universitatea Yale şi de la Universitatea din Miami. O stradă din Miami a fost redenumită în cinstea ei. În 1994, Celia a fost inclusă în Billboards Latin Music Hall of Fame împreună cu muzicianul cubanez Cachao Lopez. În 1999, a fost inclusă în International Latin Music Hall of Fame.
Colaborări de succes
A colaborat cu vedeta braziliană Caetano Veloso, cântăreaţa R&B Patti LaBelle, Wyclef Jean de la The Fugees, producătorul Emilio Estefan, tenorul Luciano Pavarotti şi chiar cu fostul membru al Talking Heads, David Byrne. Popularitatea ei a atins apogeul când a apărut în filmul "The Mambo Kings" (1992) şi apoi în filmul "The Perez Family" (1995). A cântat o versiune a melodiei "Loco de Amor" în duet cu David Byrne, în filmul "Jonathan Demme Something Wild". În 1998, Cruz a lansat "Duets", un album pentru care a colaborat cu Willie Colon, Angela Carrasco, Oscar D'Leon, Jose Alberto "El Canario" şi La India.
Celia Cruz, diagnosticată cu o tumoare la creier
Înaintarea în vârstă nu i-a încetinit activitatea, a continuat să meargă în turnee şi a înregistrat melodii şi după şaptezeci de ani. În 2002, i-a fost descoperită o tumoare pe creier, iar intervenţia chirurgicală a reuşit doar parţial. La începutul anului 2003 a reuşit să înregistreze albumul "Regalo de Alma'.
A murit la 16 iulie 2003, în New Jersey. În octombrie 2015, un serial inspirat din viaţa legendarei cântăreţe, intitulat "Celia", a debutat pe canalul TV Telemundo. Rochia şi pantofii cu buline în culorile portocaliu, roşu şi alb, marca Celia, au fost plasate în colecţia permanentă a Muzeului Smithsonian. Expoziţia aduce un omagiu stilului iconic al Celiei - costumele ei extravagante, perucile viu colorate, rochiile strânse cu paiete şi tocuri periculos de înalte.
Autobiografia ei, "Celia: My Life" (2004; publicată iniţial în spaniolă), a fost scrisă împreună cu Ana Cristina Reymundo. În 2023, guvernul SUA a ales-o pe Celia Cruz ca parte a programului "American Women Quarters", care prezintă femei pioniere pe modele de monede. Când moneda ei va fi lansată, în 2024, Cruz va deveni prima afro-latină care va avea chipul pe moneda americană, potrivit www.britannica.com.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!