Telescopul James Webb oferă o nouă imagine spectaculoasă din cosmos. A surprins nașterea unor stele similare cu Soarele nostru. Se întâmplă la un an de când telescopul a devenit operațional.
Imaginea publicată de NASA este dominată de jeturile roşii de hidrogen, provocate de stelele în formare care ies din coconii lor de praf. Aceasta este cea mai apropiată regiune de formare a stelelor de Pământ, aflată la 390 de ani-lumină distanţă, situată în norul de gaz Rho Ophiuchi.
Imaginea conţine aproximativ 50 de stele tinere de dimensiuni similare cu cele ale Soarelui nostru. Ea „ne permite să asistăm cu o nouă claritate la o perioadă foarte strălucitoare din ciclul de viaţă al stelelor”, a explicat managerul programului ştiinţific James Webb. Potrivit acestuia „Soarele nostru a trecut printr-o astfel de fază cu mult timp în urmă”.
Anul trecut, pe 12 iulie, Agenţia spaţială americană a prezentat primele imagini color ale noului său observator spaţial, care funcţionează la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.
„În doar un an, telescopul James Webb a transformat viziunea umanităţii asupra cosmosului”, a declarat Bill Nelson, şeful Nasa. „Fiecare nouă imagine este o descoperire, încurajând oamenii de ştiinţă din întreaga lume să pună şi să răspundă la întrebări la care nici măcar nu puteau visa înainte”, mai spune el.
James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, găuri negre supermasive și a măsurat pentru prima dată temperatura planetelor stâncoase „verişoare” ale Pământului. Una dintre principalele misiuni ale telescopului este de a explora universul foarte tânăr, la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!