Regizorul Christopher Nolan revine pe marile ecrane cu o peliculă despre fizicianul americanul J. Robert Oppenheimer şi perioada în care acesta a supervizat crearea bombei atomice, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
O adaptare a cărţii biografice ''American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer'', de Kai Bird şi Martin J. Sherwin, filmul are premiera în cinematografe pe 21 iulie şi o distribuţie plină de vedete: Matt Damon, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Florence Pugh. Cillian Murphy joacă rolulul ''părintelui bombei atomice''.
"Povestea lui Oppenheimer este una dintre cele mai dramatice pe care le ştiu şi sunt multe, multe aspecte care o fac atât de percutantă. M-am gândit să duc pur şi simplu spectatorii acolo, să fie acolo, în aceeaşi încăpere cu oamenii aceia, în timp ce trebuie să ia decizii teribile care şi-au pus pecetea asupra lumii în care trăim.. Ce eveniment remarcabil de dramatic la care să-ţi duci spectatorii!'', a declarat Nolan pentru Reuters, într-un interviu la care a participat şi Cillian Murphy.
Oppenheimer, fizicianul supranumit "părintele bombei atomice"
Oppenheimer a supervizat laboratorul secret de la Los Alamos, înfiinţat în timpul mandatului preşedintelui Franklin D. Roosevelt, ca parte din Proiectul Manhattan, care avea drept obiectiv construcţia primei bombe atomice.
Citește și: Actorii americani intră în grevă. Distribuţia filmului „Oppenheimer” a plecat de la premiera londoneză
Fizicianul a supravegheat prima detonare de test a bombei atomice în deşertul New Mexico, operaţiune cu numele de cod ''Trinity'', înainte de a fi folosită în bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki.
''Există atât de multă informaţie (despre Oppenheimer)... Rolul meu ca actor a fost să exprim umanitatea şi emoţia, complexitatea şi moralitatea personajului. Nu am pierdut prea multă vreme cu fizica. M-a interesat perspectiva umană'', a spus Cillian Murphy, un mai vechi colaborator al lui Nolan.
''Oppenheimer e un fel de amalgam din fiecare film al lui Chris Nolan, iar toate au dus la o declaraţie atât de profundă ca aceasta, fără să renunţe să fie în acelaşi timp şi entertainment de cea mai bună calitate'', a spus Downey Jr.
''Oppenheimer'' este cea de-a 12-a peliculă din filmografia lui Nolan şi este primul său film cu rating ''R'' (restricţionat pentru persoanele sub 17 ani) din ultimii 20 de ani, după ''Insomnia'', în 2002. Potrivit regizorului, pelicula nu conţine efecte speciale digitale.
Christopher Nolan este autorul unor filme inovatoare precum ''Memento'' (2000), ''Insomnia'' (2002), ''Inception'' (2010), ''Interstellar'' (2014), ''Dunkirk'' (2017), ''Tenet'' (2020) şi a primit cinci nominalizări la premiile Oscar, scrie Agerpres.
Biografia lui J. Robert Oppenheimer a câștigat premiul Pulitzer
Biografia ''American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer'', semnată de Kai Bird şi Martin J. Sherwin, a câştigat premiul Pulitzer în 2006. Este prima biografie completă a lui J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a devenit după Hiroshima cel mai cunoscut om de ştiinţă al generaţiei sale, una dintre figurile emblematice ale secolului al XX-lea, întruchiparea omului modern care se confruntă cu consecinţele progresului ştiinţific, potrivit pulitzer.org.
Oppenheimer a fost autorul propunerii radicale de a plasa sub control internaţional materialele atomice, o idee care îşi păstrează relevanţa şi în ziua de azi. S-a opus dezvoltării bombei cu hidrogen şi a criticat planurile Aviaţiei SUA de a duce un război nuclear periculos. În atmosfera tumultoasă a anilor 1950, ideile sale au fost ostracizate de suporterii înfocaţi ai unei acumulări nucleare masive, iar drept răspuns, preşedintele Comisiei pentru Energie Atomică, Lewis Strauss, alături de Edward Teller, părintele bombe cu hidrogen, şi directorul FBI, J. Edgar Hoover, au pus la cale o audiere în care Oppenheimer a fost deposedat de influenţa sa politică.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!