Cântăreaţa Stela Enache s-a născut la 24 ianuarie 1950, la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, unde a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia Canto (1964-1967). A studiat (1967-1972) la Conservatorul ''G. Dima'' din Cluj-Napoca. Tot la Cluj, Stela Enache a cântat şi cu formaţia Cromatic.
În paralel cu Conservatorul din Cluj, în 1970, a început la Bucureşti studiul cu maeştrii George Grigoriu şi Fromi Moreno. În această perioadă l-a cunoscut pe compozitorul George Grigoriu cel care i-a fost mentor şi care i-a încredinţat primul şlagăr - ''Pentru un sărut''. Tot în 1970, a efectuat prima înregistrare la Radio România, cu celebra piesă ''Prieten drag'' de Radu Şerban, lansată de Pompilia Stoian. La sugestia mentorului său, artista a început să cânte alături de solistul George Enache lansând împreună un disc single la Electrecord, pe muzica lui George Grigoriu, care cuprindea piesele "Câtă splendoare", "Pentru un sărut" şi "În România".
În 1971 s-a căsătorit cu compozitorul Florin Bogardo, pe care l-a pierdut în 2009
În 1971, Stela Enache a participat la secţiunea Interpretare a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, unde a câştigat Premiul al II-lea, cu piesele ''Să facem florile să cânte'' (G. Grigoriu) şi ''Ţii minte'' (Radu Şerban). În acelaşi an s-a căsătorit cu compozitorul Florin Bogardo (m. 2009) cu care are doi copii. De atunci Florin Bogardo a compus aproape în exclusivitate pentru Stela Enache, cei doi alcătuind unul dintre cele mai de succes şi longevive cupluri din muzica românească.
Florin Bogardo i-a compus peste 70 de piese
Stela Enache a înregistrat peste 70 de piese compuse de Florin Bogardo, cu mare succes la public, dintre acestea amintim: ''Ani de liceu'', ''Apari iubire'', ''Balada pescăruşilor albaştri'', ''Ca un tren ne pare viaţa'', ''Cândva, o luntre albă'', ''Ce simţi când eşti îndrăgostit'', ''Cum pot să te conving şi ce să fac'', ''Dansul e ca o vrajă'', ''Dăruieşte-mi acest ceas de iubire'', ''Dimineţile mele'', ''Dorul, flacără nebună'', ''E o poveste de amor'', ''Hai, vino şi stai lângă mine'', ''În numele iubirii'', ''Întâia oară'', ''Întrebare, întrebare'', ''La steaua'', ''N-ai să mă poţi uita'', ''Printr-un sărut'', ''Să pot'', ''Trandafirul'', ''Vraja sărutului'' etc.
Muzica lui Florin Bogardo şi vocea Stelei Enache pot fi auzite şi pe coloanele sonore ale unor filme româneşti, cele mai cunoscute fiind cele din seria ''Liceenilor'' - ''Declaraţie de dragoste'' (1985), ''Liceenii" (1986) şi ''Extemporal la dirigenţie'' (1988), scrie Agerpres.
De asemenea, Stela Enache a avut colaborări de succes şi cu alţi compozitori români: ''Ani fericiţi'' (Ion Cristinoiu), ''Ca frunzele târzii'' (Gabriel Mărgărint), ''Când mi-e dor de tine'' (Dan Dimitriu), ''Cântec pentru mama'' (Mişu Iancu), ''Cântecul muzei'' (Marcel Dragomir), ''Ceasul'' (Vasile Veselovski), ''Dacă m-ai iubi'' (Jolt Kerestely), ''De iubire'' (Marcel Dragomir), ''Din atâtea iubiri'' (Vasile V. Vasilache), ''Eşti clipa mea de fericire'' (Marcel Dragomir), ''Grea e dragostea'' (Dan Stoian), ''Nu pleca'' (Octav Firulescu), ''Până-n cea din urmă zi'' (Edmond Deda), ''Pentru un sărut'' (George Grigoriu), ''Pianul meu'' (Dan Stoian), ''Plimbare prin ploaie'' (Ionel Tudor), ''Romanţă'' (Ion Cristinoiu), ''Spună lumea ce o vrea'' (Jolt Kerestely), ''Te iubesc numai pe tine'' (Jolt Kerestely), ''Vom trăi şi vom vedea'' (Dan Dimitriu).
În 2015, a primit premiul "Vedete fără vârstă", în cadrul festivităţii de acordare a Premiilor Anuale "Actualitatea muzicală", iar în aprilie 2016 a lansat CD-ul "Cântecele mele", odată cu lansarea unui CD cu melodii compuse de Florin Bogardo.
În noiembrie 2018 a organizat prima ediţie a Festivalului-concurs "Florin Bogardo", găzduit de Teatrul "Constantin Tănase".
Stela Enache are o bogată activitate concertistică, apare în numeroase emisiuni radio şi tv. În noiembrie 2024, a susţinut un recital la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" în spectacolul "N-ai să mă poţi uita".
Stela Enache, la 75 de ani: "Mă simt la fel de vioaie, de veselă, de optimistă"
„Împlinesc 75 de ani. Mă îngrozește cifra, dar ăsta e adevărul, important e, de fapt, cum te simți ca om. Eu mă simt la fel de vioaie, de veselă, de optimistă. Iubesc oamenii, în general, iar asta îmi dă un avânt. Nu pot să văd urâtul, încerc să scot ce este mai frumos din oameni”, a declarat artista, la ceas aniversar, pentru click.ro.
Recunoaște că piesa „Ani de liceu”, coloana muzicală a filmului de succes „Liceenii”, i-a adus celebritatea. Dar nu i-a adus și bani mulți, așa cum se crede.
„Nu e chiar așa, nu m-am îmbogățit din această piesă, trăim în altă lume, dacă trăiam în America, nu mai aveam griji, poate că eram milionară. Piesa este o punte între generații. Copiii care vin la spectacolele mele habar n-au cine a compus-o, cine a cântat-o, căci o interpretează și alții și bine fac, eu nu mă supăr. Micuții cântă însă cu mine, lângă mine, îmi face o deosebită plăcere, iubesc copiii, mă strâng în brațe. Acum este însă o altă generație de artiști, în care eu nu mă prea regăsesc”, a mai spus Stela Enache.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!