Delegaţia PSD la întâlnirea cu preşedintele, privind organizarea referendumului în data de 26 mai, a fost formată din Eugen Nicolicea şi deţinuţii politic Marin Iancu şi Ioan Muntean. După o jumătate de oră, Președintele i-a cerut lui Eugen Nicolicea să iasă din sală, pentru că dorește să discute cu cei doi foști deținuți. Nicolicea a ieșit din sală și a așteptat la ușă să se termine întâlnirea Președintelui.
Eugen Nicolicea a explicat, vineri, după consultările de la Cotroceni, că cei doi deţinuţi politici l-au însoţit, având în vedere tema – respectiv Justiţia.
„Având în vedere tema din spaţiul public, au considerat că în această perioadă nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să se ocupă o persoană care avea funcţia de procuror şi era cea care avea posibilitatea se elibereaze înainte de termen deţinuţii de la Aiud şi în mod abuziv, susţin dânşii, unele pe unele persoane la respins de mai multe ori.
De asemenea, considerând că există posibilitatea conexiunii temei de consultări de astăzi, şi anume Justiţia, cu întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, cei doi au dorit să sugereze una sau două întrebări, toate vizând aceeaşi temă, şi anume dacă la 30 de ani de la Revoluţie, persoane care pot fi catalogate drept torţionari sau care au sprijinit torţionarii pot să ocupe funcţii de conducere atât de importante şi în special acea funcţie a procurorului general”, a declarat Nicolicea, după consultări, potrivit News.ro.
Cu privire la referendum, acesta a precizat: „Am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei, că Parlamentul, aşa cum a dat acel aviz din 2017, va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ care nu are efecte decizionale, cu recomandările care au fost făcute acolo care nu erau altceva decât a citate din Constituţie, din deciziile Curţii şi recomandările comisiei de la Veneţia, rămânând preşedintelui dreptul de a demara de a pune întrebarea şi responsabiliatea pentru această acţiune”.
Cei doi deţinuţi politici care l-au însoţit şi-au prezentat pe scurt povestea, ambii precizând că le-a fost refuzată eliberarea înainte de termen de către Augustin Lazăr.
„I-am cerut preşedintelui revocarea lui Lazăr. A spus că o să vadă", a declarat Ioan Muntean, fost deţinut politic la Penitenciarul Aiud.
La finalul declaraţiei de presă, Nicolicea a prezentat cele două întrebări pe care deţinuţi politici le-ar fi sugerat preşedintelui: ”Fraţi români, este moral,legal şi constituţional, ca la 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă anti-comunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foti torţionari?” şi ”E normal ca la 30 de ani de la 30 de ani după căderea regimului opresiv, foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?”.
”Revenim cu detalii privind așa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situația din justiție și vă reamintim, de asemenea, delegația Partidului Social Democrat:
1. Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreședinte al Camerei Deputaților
2. Domnul Marin Iancu – Fost deținut politic
3. Domnul Ioan Muntean – Fost deținut politic
Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni.
Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.
Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat.
După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă.
Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani.
La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea.
După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare.
Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr”, se arăta în comunicatul PSD, trimis înainte de consultările cu președintele.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!