Noi facilități fiscale sunt destinate companiilor care se implică în educația copiilor angajaților. Parlamentul a adoptat marți creditul fiscal pentru educația timpurie. În fiecare lună, angajatorii pot plăti cel mult 1.500 de lei în astfel de servicii, cum ar fi creșele.
Banii achitați se scad din impozitul pe profit datorat statului, din impozitul pe salarii reținut pentru angajați sau din TVA.
Directorul executiv al ReadyNation, ONG care a militat pentru adoptarea acestui proiect, spune că, în fiecare lună, angajatorii pot plăti direct în serviciile de educație timpurie de care beneficiază copiii angajaților.
Fie compania, fiind una mare, poate să facă un serviciu de educație timpurie pe care să îl și administreze, fie apelează la un serviciu public sau privat de servicii de educație timpurie, în special crește, cum le denumim noi în popor. Angajatorul angajează pe baza unui contract serviciul de educație timpurie în beneficiul copilului angajatului, cu condiția ca angajatul să se întoarcă la serviciu, explică Ioana Grindean.
Inițiatorii proiectului spun că o educație timpurie îi ajută pe copii să se adapteze mai ușor la școală și au un parcurs mai bun. Deja unele companii îi atrag pe angajați cu astfel de beneficii.
Deja există în România companii pentru care serviciul de educație timpurie oferit este diferențiator față de alte companii care angajează. În județul Sibiu, de exemplu, ca să își atragă angajați, companiile oferă acest tip de serviciu de educație timpurie pentru copilul angajatului, în zona în care activează compania, a mai precizat Grindean.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!