Noua procedură de acordare a autorizației de furnizare a medicamentelor pentru nevoi speciale sparge monopolul Unifarm și, promite ministrul Sănătății, va rezolva problema tratamentelor care lipsesc. Distribuitorii vor putea concura pentru a aduce necesarul în cel mai scurt timp.
Ioana Mihăilă a enumerat, pentru Știrile Digi FM, principalele afecțiuni la care nu se va mai ajunge în situația lipsei medicamentelor.
Ordinul reglementează modalitatea de aducere în țară și de punere pe piață a medicamentelor care se eliberează prin așa-numitele „autorizații de nevoi speciale”. Avem aproximativ 110 medicamente, fie că vorbim de afecțiuni oncologice (Cisplatin, Vesanoid), fie că vorbim de vaccinul BCG, de boala Wilson (Cupripen), anumite boli reumatologice (Metotrexat), hidrocortizonul și inclusiv medicamente antiinfecțioase (Vancomicina), a precizat ministrul.
Ordinul prevede că distribuitorii care nu respectă înțelegerile contractuale își vor pierde autorizația.
Mihăilă a explicat cum se aduc aceste medicamente în țară prin noua metodologie și spune că prețul nu va fi primul criteriu.
ANMDM-ul publică pe site nevoia, distribuitorul depune oferta, noi selectăm și Autoritatea de Nevoi Speciale dă. Criteriul principal este timpul și cel secundar prețul prin care acele medicamente ajung în România. Acest ordin pentru prima dată reglementează și modalitatea de renunțare și retragere a autorizației de nevoi speciale, dacă distribuitorul selectat nu își îndeplinește obligațiile de a aduce medicamentele în țară, a mai spus ministrul Sănătății.
Achiziția medicamentelor pentru nevoi speciale se va face pe criterii concurențiale, fără un plafon de preț dinainte stabilit. Unul dintre motivele lipsei medicamentelor de pe piață a fost modul de calcul al prețurilor maximale, spune Ioana Mihăilă.
În urmă cu o lună a fost introdusă o nouă metodă de stabilire a prețului pentru medicamentele esențiale, iar aceasta este media celor mai mici trei prețuri din statele europene, în loc de cel mai mic preț.
Aceste ANS-uri (autorizații de nevoi speciale, n.r.) nu au plafon la prețuri, ele sunt dedicate acelor medicamente pentru care nu există interes comercial din partea producătorului și a distribuitorului și pentru care prețurile obișnuite, așa cum se calculează în momentul acesta la noi în țară, nu reprezintă interes comercial pentru a fi aduse în țară. Prețul este un criteriu chiar dacă secundar de selectare a distribuitorului care aduce medicamentele, a declarat Mihăilă, la Digi FM.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!