Acum la Digi FM RIHANNA - Te amo

EXCLUSIV: Tratament decontat sau achitat integral? Cum ajung unii să plătească de două ori pentru dreptul la sănătate

Doctor prost care nu știe nimic, medic, nedumerit, se întreabă, mirat, sistem sanitar, stetoscop, neștiință, rețete neeliberate
Foto: Shutterstock

Un pacient din județul Ilfov s-a văzut nevoit să-și plătească integral tratamentul pentru boala cronică de care suferă, deși este asigurat, iar medicamentele de care are nevoie pot fi compensate. Totul a început prin agravarea colitei ulcerative, o boală inflamatorie intestinală de care suferă bărbatul și pentru care se afla deja într-un tratament de lungă durată. 

În urmă cu mai bine de două luni, medicul de familie i-a eliberat lui Ionuț T. o rețetă în baza căreia să aibă asigurate medicamentele pentru 90 de zile, doar că la mijlocul perioadei afecțiunea s-a agravat și a fost nevoie de o ajustare. A fost trimis la un gastroenterolog, care i-a triplat dozajul substanței active și i-a înmânat un raport medical cu care să poată obține de la medicul de familie o nouă rețetă. De aici au început problemele. 

Fiind vorba de aceeași substanță activă, pacientul a epuizat de trei ori mai repede pastilele pe care le lua deja, așa că s-a întors la medicul de familie pentru o nouă rețetă. Lucrurile nu au mai fost simple... 

Nu vă putem elibera o altă rețetă până nu expiră cea pe trei luni pe care o aveți în prezent. Nu îi permite programul de la CNAS domnului doctor, i-au transmis cei de la cabinetul medicului de familie. 

Același răspuns l-a primit și de la cabinetul medicului specialist, cel care i-a modificat schema de tratament. 

Nu vă poate ajuta domnul doctor, căci nu are cum să obțină din sistem o nouă rețetă. Puteți, în schimb, să vă plătiți dumneavoastră medicamentele, la farmacie, pe cost integral, a găsit soluția o doamnă amabilă de la celălalt capăt al convorbirii telefonice. 

Astfel, pacientul cu contribuția la asigurările de sănătate achitată la zi s-a văzut nevoit să plătească încă o dată pentru tratament doar pentru că boala a îndrăznit să i se agraveze într-un moment total inoportun. 

Cazul lui nu este singular. O mulțime de pacienți se plâng pe grupurile de socializare că au întâmpinat aceeași situație. 

Da, și pe mine m-a avertizat medicul de familie, că îmi ridic rețeta pe 3 luni pe riscul meu, pentru că orice modificare a schemei de tratament o voi plăti din buzunarul propriu. Este o mizerie, povestește Alexandra A. 

Am pățit și eu treaba asta, nu cu atât de multe pastile, dar tot am fost neliniștită și a trebuit să trag de ele, am luat doză mai mică astfel încât să îmi ajungă până la următoarea rețetă. Nici rețetă necompensată nu mi-a dat... Am avut noroc că a fost vorba de maximum 10 zile, scrie Bianca V. 

Eu am pățit aceeași chestie și m-am învățat minte. Merg la medic în fiecare lună, ca să se plictisească de mine, spune Vasilica T, făcând haz de necaz. 

Toate aparențele indicau că mult-hulitul „sistem” de la CNAS trebuie să fie de vină, el era acuzat că nu le permite medicilor să elibereze o altă rețetă. Doar că realitatea e alta.

Legislația prevede că în cazul apariției unui episod de boală acută - deci când apare o agravare a afecțiunii - medicul de familie poate elibera un bilet de trimitere la un specialist, iar specialistul poate modifica schema terapeutică complet sau o poate completa și astfel pacientul beneficiază de o a doua prescripție medicală în cadrul aceleiași perioade pentru care a fost eliberată prima. Medicul specialist poate elibera chiar el această prescripție sau poate transmite prin intermediul pacientului către medicul de familie o scrisoare medicală cu noua schemă de tratament, în baza căreia medicul de familie eliberează noua prescripție medicală, explică purtătorul de cuvânt al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Mihaela Tănase. 

Așadar, problema nu e nici de software, nici de lege, și nu e la CNAS. E la medicii care susțin că „nu se poate”. 

Dacă eu trimit un pacient la gastroenterolog, acela trebuie să îl consulte, să-i elibereze o scrisoare medicală, o rețetă compensată și concediu medical, dacă este nevoie. În scrisoarea medicală se explică medicului de familie dacă s-a modificat tratamentul și cât timp trebuie să îl ia mai departe. Fiecare medic care vede un pacient trebuie să-și finalizeze actul medical cu o rețetă compensată. Dacă medicul gastroenterolog ar fi eliberat rețeta compensată conform contractului, atunci pacientul nu ar mai fi fost privat de dozele necesare, a declarat, pentru Digi FM, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu. 

Medicul specialist care i-a ajustat tratamentul lui Ionuț T. nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale în raport cu casa de asigurări de sănătate. Nu a completat formularul-tip de scrisoare medicală cu toate datele necesare, nu a emis rețetă compensată, ci doar un „Raport medical” cu câteva informații privind numele medicației și date referitoare la clinică și, de aici, „imposibilitatea” de a i se elibera pacientului o nouă rețetă pentru a-și continua tratamentul. 

În situația lui Ionuț T. sunt o mulțime de alți pacienți care, subit, au nevoie de noi tratamente deși au deja o rețetă valabilă. Mulți nu cunosc că „Nu se poate!” trădează o lipsă de cunoștință a legislației din partea medicului sau poate doar o lipsă de atenție în completarea unor hârtii care au puterea de a schimba o viață, în bine sau în rău. Cei care se confruntă cu astfel de situații sunt sfătuiți de reprezentanții CNAS să facă sesizări la casa de asigurări de sănătate de care aparțin. Astfel, nimeni nu va mai fi pus în situația de a plăti de două ori pentru... dreptul la sănătate. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
Luca Protopopescu
Noua senzație a șahului mondial vine din Franța și are origini...
Gold,Ring,In,The,Air,On,The,Hand,Of,The
Un fermier german și-a pierdut verigheta, iar patru luni mai târziu a...
Happy,Old,Caucasian,Businessman,Smiling,Working,Online,Watching,Webinar,Podcast
Un italian de 89 de ani a obţinut a treia diplomă universitară după...
Pe aceeași temă
Donald Trump
Donald Trump a făcut controlul medical anual și spune că e "într-o formă grozavă": "O inimă...
Pacientă în spital cu medic sau asistent infirmier, coplată, fișă medicală, doctori și pat de internare pentru bolnavi cu fracturi
Zeci de persoane au ajuns cu fracturi la Spitalele Floreasca şi Universitar din cauza zăpezii...
Ministerul Sănătății
Cum arată bugetul Sănătăţii în 2025. Ministerul Sănătăţii, printre instituţiile cu cele mai...
Cafeaua de dimineaţă/ Shutterstock
Cafeaua de dimineaţă poate proteja inima mai bine decât consumul de cafea pe parcursul zilei...
Te-ar putea interesa și
Drip,On,The,Background,A,Hospital,Corridor,Concept
Peste 20 de pacienţi au ajuns într-o singură zi la spital cu fracturi şi traumatisme în urma...
Düsseldorf 26.09.2024 Jugendliche Kindergeld Elterngeld Kindergrundsicherung Schule Schüler Schulweg Elterngeld Bürgerge
Ghiozdanele grele pun în pericol sănătatea elevilor. Avertismentul medicilor
Barman întinde o halbă de bere, băuturi alcoolice, pub, local, restaurant, HoReCa, terasă de vară
Vârsta optimă pentru renunțarea definitivă la consumul de alcool. Avertismentul lansat de un...
Doctor,Or,Physician,Writing,Diagnosis,And,Giving,A,Medical,Prescription
CNAS va avea un nou sistem informatic. Herdea: O reţetă să poată fi luată de oriunde din...
Partenerii noștri
Digi24 Un medic născut în SUA a primit un e-mail de la autorități în care i se cerea să părăsească țara: „Limbajul părea amenințător”
Un medic născut în SUA a primit un e-mail de la autorități în care i se...
DigiSport 20 de milioane de euro! Atât costă alternativa pentru Louis Munteanu
20 de milioane de euro! Atât costă alternativa pentru Louis Munteanu
PeRoz Ea e tânăra care a renunțat la jobul de profesoară pentru bodybuilding: „Bărbații se simt intimidați de felul în care arăt”
Ea e tânăra care a renunțat la jobul de profesoară pentru bodybuilding...
Film Now Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret...
Digi World Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau pierderea unei persoane dragi face inima să sufere la propriu
Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau...
Stirile Kanal D Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
ProFM Justin Bieber ar avea datorii de milioane de dolari, potrivit apropiaților: „Se confruntă cu propriii demoni”
Justin Bieber ar avea datorii de milioane de dolari, potrivit...
Digi Life Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva ore a fost asamblată
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
Poliție/ Shutterstock
Un bărbat din Călăraşi, urmărit de poliţie, a fugit prin curțile mai multor vecini. E...
Seismograph,And,Earthquake.a,Seismograph,Records,The,Seismic,Activity,Of,An
Cutremur cu maginitudinea 4,1, în judeţul Vrancea
Cum au reușit doi frați să se îmbogățească din mucuri de țigară/ Shutterstock
Cum au reușit doi frați să se îmbogățească din mucuri de țigară. Afacerea valorează aproape un...
robbie-williams-world-cup-2018-billboard-1548
Robbie Williams mărturisește că selfie-urile cu fanii îi provoacă disconfort și atacuri de...