Greutatea ghiozdanelor cărate de elevi le poate afecta sănătatea. Un copil nu ar trebui să transporte mai mult de 10% din propria greutate, potrivit normelor de sănătate.
Realitatea însă este diferită: Elevii ajung să ducă în spate și 10 kilograme, mult peste cât este, de fapt, recomandat.
Acest lucru poate deforma poziția corectă a coloanei vertebrale a copiilor aflați în creștere, spune pentru știrile Digi FM, Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie.
„Urmările purtării unei greutăți spre școală sunt mai multe. În primul rând, vorbim despre copii cu organism în formare, cu formare a unui stil de viață și a unei poziții corecte și sănătoase a coloanei vertebrale. O greutate mare așezată în spate tinde să deformeze această poziție corectă a coloanei vertebrale. Mulți dintre copii vor sta ușor aplecați în față, pentru că este o poziție în care greutatea e dusă mai ușor. Dacă părinții sau însoțitorii lor nu sunt atenți, e posibil ca o parte dintre copii să poarte acea greutate pe un singur umăr. Un ghiozdan foarte greu trage într-o parte și deformează în lateral coloana vertebrală. Poate pentru o parte dintre copii care au afecțiuni cronice, unii dintre respiratorii sau cardiace, o greutate în plus pe care să o ducă pe distanțe mai lungi, reprezintă un efort suplimentar din punct de vedere cardiac”, a spus medicul Raluca Ghionaru.
Ar putea să fie limitat numărul cărților pe care copiii să le ducă în spate între casă și școală, mai spune Raluca Ghionaru, medic de familie.
„O soluție e aceea de asigura copiilor, atât la școală cât și acasă, un necesar de caiete și de cărți pe care să nu le plimbe între instituția de învățământ și locul în care locuiesc, dar cu siguranță putem limita în special la vârste mici numărul acestor cărți. Altfel riscăm ca pe parcursul adolescenței și tinereții să apară mult mai devreme probleme osteoarticulare”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!