Numărul studenților români care sunt la facultate, la studii de licență, a ajuns la minimul ultimilor 20 de ani. Sunt doar puțin peste 377.000 înscriși, arată edupedu.ro. Un motiv este migrația. Tinerii pleacă și doar puțini se mai întorc. În cadrul campaniei „Ca să știi, România”, Știrile Digi FM au stat de vorbă cu Daniel Farmache, care are un MBA la London Business School și s-a aflat printre tinerii care au implementat programul gov-IT, în guvernarea Cioloș.
„Tinerii să nu pună la suflet lucrurile care poate ne împing să plecăm în ciuda chemării noastre lăuntrice”, este sfatul dat de un tânăr care a ales să studieze în străinătate și apoi să lucreze acolo.
Am plecat în străinătate cu bursă Erasmus, după care m-am transferat și am rămas. Am ales să fac studiile pentru că era un nivel academic mai înalt, era o experiență culturală deosebită, oportunitatea de a cunoaște oameni noi, foarte imporant desigur o valoare mai mare a diplomei, pe care o iei la finalul unui ciclu academic. În prezent lucrez într-o bancă de investiții în Londra, este un job extraordinar, ce este motivant este că lucrez într-un oraș care este inima piețelor financiare, exact aici unde se fac lucrurile cele mai importante în domeniul meu. Motivarea vine de la sine. Este un mediu foarte competitiv, unde toată lumea intră numai pe merite și rămân cei mai buni. Nu există vreo discriminare din partea colegilor cu privire la proveniența unora sau altora, fie că ești american, fie că ești român. Dacă ai ajuns aici, toată lumea știe că ai ajuns pe meritele tale.
Daniel Farmache are și câteva sfaturi pentru tinerii absolvenți aflați la început de drum, care nu știu dacă să rămână aici să studieze sau să plece în afară.
Este ușor ca punând pe hârtie Occidentul să primeze. Ești plătit mai bine în joburile pe care ajungi să le faci, este un mediu mai meritocratic, a cărui istorie e plină și de eșecuri, nu o cunoști neapărat. Majoritatea tinerilor care au posibilitatea să plece la studii în străinătate... în realitate, probabil ar fi și mai satisfăcuți și mai apreciați la un job în România. În România este încă totul de făcut. I-aș sfătui să păstreze o oarecare relativitate în abordarea lor și să nu pună la suflet lucrurile care poate ne împing să plecăm în ciuda chemării noastre lăuntrice.
Daniel Farmache s-a întors de curând în țară. Este deputy-CEO la unul dintre cele mai mari grupuri private de infrastructură din România E-INFRA (Electrogrup Infrastructure S.A.), din care fac parte companii precum Netcity sau Direct One.
De ce a ales să se întoarcă în România?
Ca să fiu succint, cred că pentru mine România este un loc unde merită să-mi pun toată priceperea în slujba unui job pe termen lung. Aici este locul în care am crescut, aici este locul la care țin și locul la dezvoltarea căruia aș vrea să contribui. Desigur, profesional, deseori întâlnim în străinătate medii mai atractive, atât financiar, cât și în ceea ce privește complexitatea jobului și oportunitățile, care ni se arată pe parcurs. Dar, în cazul meu România are atâtea lucruri interesante de făcut, încât este o variantă foarte bună pentru mine pe termen lung.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!