Peste trei milioane și jumătate de ucraineni care au fugit din calea războiului au venit în România în ultimul an. Dintre aceştia, mai bine de 100.000 au ales să rămână în ţara noastră, iar aproape 48 de mii sunt copii, arată recentul raport dedicat asistenței umanitare acordate de România refugiaților din Ucraina.
Numărul copiilor care își părăsesc casele continuă să crească și nu trebuie să uităm că fiecare dintre ei are nevoie de protecție, educație, siguranță și sprijin, sustine Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Pentru a încerca să reducă riscurile cu care se confruntă copiii și tinerii, organizațiile nonguvernamentale au înființat așa-numitele centre „Blue Dot” în țările care găzduiesc refugiații, inclusiv în România.
Între altele, astfel de spații ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și le asigură protecția împotriva exploatării, servind drept centre de acces la serviciile esențiale.
Situația educațională a copiilor fugiți din Ucraina
De exemplu, la nivelul ministerului Educatiei, a fost elaborat un plan care include 4 domenii de interventie în sprijinul refugiatilor, după cum ne-a declarat la Digi FM, secretarul de Stat în Ministerul Educatiei, Florin Lixandru:
Pe lângă măsura integrării copiilor proveniți din zona de conflict în sistemul educațional românesc, acestora le sunt oferite si alte servicii.
La un an de la declanșarea războiului, peste 170.000 de copii și femei au accesat spațiile sigure și centrele de protecție și de sprijin susținute de UNICEF, inclusiv centrele Blue Dot.
1 din 10 copii refugiați este înscris la școală
Foarte puțini dintre copiii ucraineni merg la școală în România.
La nivel național, sunt înscriși aproximativ 5 mii de elevi în sistemul de învățământ de stat și privat, arată datele recente ale Ministerului Educației.
Cei mai mulți se află în București, Timișoara, Arad, Maramureș, Prahova, Ilfov și Constanța.
Elevii ucraineni veniți în România se află în situații diverse privind accesul la educație, cei mai mulți dintre ei urmează cursurile școlii ucrainene online.
Doar 1 din 10 copii refugiați este înscris într-o școală sau grădiniță din sistemul nostru de învățământ, de cele mai multe ori în calitate de „audient”.
În București, de exemplu, unii copii refugiati încă pot accesa online programa școlară ucraineană.
Ajutorul oferit de organizatiile internationale si civile a contribuit foarte mult la integrarea copiilor, mai spune la Digi FM Secretarul de Stat în Ministerul Educatiei, Florin Lixandru.
Profesorii din Ucraina care au ajuns în Romania au nevoie de o echivalare a studiilor, pentru a putea preda în scolile din țara noastră.
De altfel, ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza războiului din Ucraina rămân „îngrijorător de scăzute” în întreaga Europa, potrivit unui studiu internațional al oragnizației „Salvați Copiii”.
Un material realizat de Mihaela Gioga
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!