Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington; un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul SUA.
Bilanţul victimelor directe în urma atentatelor s-a ridicat la 2.977 de morţi, dintre care 2.753 doar la New York, și peste 6.000 de răniți.
La cea de-a 20-a comemorare a atacurilor de la 11 septembrie, preşedintele american Joe Biden va vizita cele trei locuri ale tragediei. Se va duce la Ground Zero din Manhattan, la Turnurile Gemene, la Pentagon şi la Shanksville din Pennsylvania, unde s-a prăbuşit unul dintre avioanele folosite de al-Qaeda pentru a lovi SUA, United Airlines 93.
Deturnarea zborului de către terorişti a fost împiedicată de pasageri, ceea ce probabil a împiedicat prăbuşirea asupra ţintei, Washington. Prin urmare, acei pasageri, probabil, au salvat viaţa lui Biden însuşi, precum şi a altor sute de oameni care se aflau în Congres, Casa Albă şi alte locuri din capitală.
Predecesorii săi, George W. Bush şi Barack Obama, vor participa, de asemenea, la comemorările care au loc în timpul pandemiei şi după preluarea puterii în Afganistan de către talibani, în urma retragerii trupelor americane. Vor fi toţi preşedinţii epocii de după 11 septembrie, cu excepţia lui Donald Trump.
La ora locală 08.45 (n.r – 15.45 ora României), în data de 11 septembrie 2021, un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit Turnul de nord (110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.
Câteva minute mai târziu, la 9.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn, Turnul de Sud.
Un alt grup de terorişti a prăbușit zborul American Airlines numărul 77 în Pentagon la ora 9:37 AM.
Turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 9:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul.
Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost fie Capitoliul, fie Casa Albă, s-a prăbușit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriștii.
Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute. La prăbușirea turnului de nord, resturile clădirii au avariat grav clădirea WTC 7. Integritatea sa structurală a fost compromisă şi mai mult de incendiile de după, iar clădirea s-a prăbușit mai târziu în acea zi, la ora 5:20 PM.
Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morți din 90 de țări, inclusiv cinci români, și a devenit cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor.
Cel puţin 200 de oameni au murit după ce au sărit din turnurile în flăcări și peste 400 de lucrători ai serviciilor de urgență care au fost prezenți la locul dezastrului au murit în timp ce încercau să salveze oameni şi să stingă incendii.
Peste 6.000 de oameni au fost răniți în atentatele din 11 septembrie.
Dintre cele aproape 3.000 de victime ale atacurilor, o treime încă sunt neidentificate. De fapt, abia în urmă cu doar câteva zile victimele cu numărul 1.646 și 1.647 au fost identificate, cu ajutorul unor tehnologii noi de secvențiere a ADN-ului.
Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama bin Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.
Cincisprezece dintre cei 19 oameni implicați în atentate proveneau din Arabia Saudită, restul erau din Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Liban. Unii au locuit o perioadă în Europa şi au putut să se integreze cu uşurinţă în Statele Unite.
Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe bin Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.
Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită Navy SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe ben Laden şi mai mulţi dintre bodyguarzii săi.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!