Autoritatea de reglementare a organizaţiilor caritabile din Marea Britanie a anunţat joi deschiderea unei anchete asupra ONG-ului Sentebale fondat de prinţul Harry în Lesotho, în 2006, la o săptămână după ce acesta a anunţat că se retrage din organizaţie ca urmare a unei dispute interne, transmite AFP.
Ducele de Sussex şi preşedinta consiliului de administraţie al ONG-ului, Sophie Chandauka, a căror neînţelegere a fost dezvăluită în presă în ultimele zile, au declarat că au luat legătura cu instituţia.
Într-un comunicat, Comisia de Caritate a justificat demersul prin necesitatea de a examina "preocupările ridicate cu privire la organizaţia", înfiinţată în memoria mamei prinţului Harry, prinţesa Diana, pentru a ajuta orfanii care şi-au pierdut părinţii din cauza SIDA.
Prinţul Harry şi-a exprimat speranţa că ancheta va dezvălui "adevărul despre ceea ce ne-a forţat în mod colectiv să demisionăm", împreună cu cofondatorul ONG-ului, prinţul Seeiso din Lesotho.
"Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută a fost sfâşietor de văzut, mai ales când astfel de minciuni flagrante îi rănesc pe cei care au investit zeci de ani din timpul lor" în această luptă, a declarat el într-un comunicat emis joi.
"În numele foştilor membri ai consiliului de administraţie şi al binefăcătorilor, împărtăşim uşurarea" că această comisie "desfăşoară o anchetă amănunţită", a precizat el în comunicat.
Fiul cel mic al regelui Charles al III-lea a fost până în această săptămână patronul ONG-ului Sentebale, unul dintre puţinele angajamente caritabile pe care le-a menţinut după ruptura sa explozivă de monarhia britanică în 2020 şi pierderea patronajelor sale regale.
Totuşi, el a anunţat săptămâna trecută, "cu durere în suflet", că renunţă la acest rol, pe fondul unui conflict intern între membrii consiliului de administraţie, care şi-au dat demisia împreună, şi preşedinta lor, Sophie Chandauka, numită în 2023.
Tonul discuţiilor a devenit din ce în ce mai ridicat în weekend, când această avocată din Zimbabwe l-a acuzat pe ducele de Sussex de "hărţuire şi intimidare în masă".
Cei cinci directori demisionari i-au cerut lui Chandauka să demisioneze, iar ea a încercat să împiedice demiterea ei ducând problema la Înalta Curte din Londra.
Sophie Chandauka a salutat, la rândul său, într-un comunicat emis joi, deschiderea anchetei de către comisie, căreia îi va transmite concluziile "unei evaluări a guvernanţei interne a asociaţiei", efectuată de conducere anul trecut.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!