Anchetatorii care lucrează la cazul prăbușirii avionului Jeju Air, care a provocat moartea a 179 de persoane în Coreea de Sud, au extras primele date din una dintre cutiile negre ale Boeingului 737-800, a anunţat un oficial guvernamental citat de AFP.
Avionul aparţinând companiei aeriene low-cost din Coreea de Sud transporta un total de 181 de persoane, inclusiv şase membri ai echipajului. Toţi aceştia au murit, cu excepţia unei stewardese şi a unui însoţitor de zbor, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai gravă catastrofă aeriană din istorie pe teritoriul Coreei de Sud.
Anchetatori din Coreea de Sud şi din Statele Unite cercetează locul prăbuşirii la Muan, în sud-vestul Coreei de Sud. Cele două cutii negre au fost recuperate.
Joo Jong-wan, ministrul adjunct al aviaţiei din Coreea de Sud, a declarat că „extragerea iniţială a fost deja finalizată” pentru cutia neagră care înregistrează conversaţiile din cabina piloţilor.
„Pe baza acestor date preliminare, intenţionăm să începem convertirea lor în format audio”, a adăugat el, ceea ce ar putea permite anchetatorilor să audă ultimele conversaţii dintre piloţi şi zgomotele din jur.
Cea de-a doua cutie neagră, înregistratorul de date de zbor care furnizează informaţii privind viteza sau trenul de aterizare al avionului, „a fost găsită cu un conector lipsă”, a declarat Joo Jong-wan. „Experţii efectuează în prezent o ultimă examinare pentru a stabili cum să extragă datele”.
Coreea de Sud a anunţat că va revizui reglementările privind un zid de beton de la Aeroportul Internaţional Muan, care a fost implicat în accident, scrie și News.ro.
Avionul, care venea de la Bangkok, a aterizat pe burtă înainte de a se izbi cu viteză mare într-un zid de la capătul pistei. Sub forţa impactului, aeronava s-a pliat în două şi a luat foc.
Posibilitatea unei coliziuni cu păsările a fost sugerată drept explicaţie pentru accident. Turnul de control al aeroportului Muan trimisese un avertisment în acest sens echipajului avionului cu trei minute înainte de prăbuşire. Pilotul lansase un mesaj de urgenţă înainte de aterizarea de urgenţă.
Motoarele cu reacţie pot pierde din putere sau chiar se pot opri complet după aspirarea unei păsări. Criticii se concentrează însă pe arhitectura aeroportului şi, în special, pe prezenţa la capătul pistei a zidului de care s-a lovit avionul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!