Ce doză de bisfenol A, unul dintre principalii perturbatori endocrini, reprezintă cu adevărat un pericol pentru sănătate? Două agenţii sanitare ale Uniunii Europene şi-au exprimat miercuri un dezacord puternic, relatează AFP.
"Bisfenolul A prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor de toate vârstele", a anunţat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) într-un comunicat.
EFSA, care are doar un rol consultativ pe lângă autorităţile europene, a redus drastic doza maximă zilnică de bisfenol A considerată sigură pentru consumator.
Se consideră că bisfenol A, omniprezent mult timp în multe produse precum sticlele de plastic, ar fi legat de numeroase tulburări şi boli - cancer de sân, infertilitate etc. - din cauza tulburărilor hormonale pe care le provoacă.
În unele ţări precum Franţa, bisfenol A este interzis în prezent în componentele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi au în vedere o limitare mai drastică, dar aceasta nu a fost încă implementată.
Dezbaterile se referă în special la doza în care bisfenolul A este cu adevărat periculos. Cu toate acestea, în opinia EFSA, este mult mai mică decât se credea: ea a împărţit-o la 20.000 faţă de o evaluare anterioară.
Această opinie nu este însă unanimă şi a provocat un moment rar între două agenţii europene: una dintre ele şi-a exprimat public dezacordul faţă de opinia EFSA.
Este vorba despre Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), responsabilă de aprobarea sau nu a punerii pe piaţă a medicamentelor, recomandările sale fiind validate aproape sistematic de Bruxelles.
"Nu este posibil să se ajungă la un consens care să depăşească diferenţele de opinie dintre cele două agenţii", a spus EMA într-un raport publicat separat.
EMA critică metodologia folosită de EFSA, considerând că aceasta a tras concluzii pripite, pornind de la studii pe animale, cu privire la efectul real al bisfenolului A asupra corpului uman.
Dezacordul se înscrie într-un context sensibil, în condiţiile în care acest tip de recomandări sanitare servesc drept bază pentru dezbaterile privind gradul de constrângeri care trebuie impuse industriei, în special celei agroalimentare.
Pe digifm.ro:
David Popovici: Eu nu vreau să ştiu câţi bani fac, câţi bani câştig pe lună
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!