Autoritatea rusă de supraveghere a aviaţiei a declarat vineri, 27 decembrie, că avionul Azerbaijan Airlines, care s-a prăbuşit în Kazahstan, a decis să îşi schimbe traseul iniţial, care avea ca destinaţie Cecenia, pe fondul ceţii dense şi a unei alerte locale privind dronele ucrainene, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Conform autorităţii citate, Rosaviaţia, căpitanului avionului i s-au propus alte aeroporturi pe care să aterizeze, dar a ales Aktau din Kazahstan. Rosaviaţia a mai precizat că va oferi sprijin cuprinzător investigaţiilor kazahe şi azere asupra accidentului.
"În acel moment, drone militare ucrainene efectuau atacuri teroriste împotriva infrastructurii civile din oraşele Groznîi şi Vladikavkaz", a transmis şeful Rosaviaţia, Dmitri Iadrov, pe Telegram.
Potrivit acestuia, situaţia era atunci "foarte dificilă" pe aeroportul din Groznîi, unde exista şi "ceaţă groasă" care împiedica orice vizibilitate "la o altitudine de 500 de metri".
"Căpitanul a făcut două încercări de a ateriza la Groznîi, care au eşuat. I-au fost propuse alte aeroporturi. El a decis să meargă la aeroportul Aktau", din Kazahstan, a spus Yadrov.
Kremlinul a transmis anterior, tot vineri, că nu va face comentarii până la finalul anchetei privind prăbuşirea avionului Azerbaijan Airlines în Kazahstan, în timp ce multe media dau vina pe o rachetă de apărare antiaeriană rusească.
"Este în desfăşurare o anchetă. Credem că nu avem dreptul să comentăm înainte de concluziile anchetei", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Aeronava Embraer 190 a Azerbaijan Airlines cu 67 de persoane la bord se afla miercuri într-un zbor de la Baku, capitala Azerbaidjanului, spre Groznîi.
Avionul s-a prăbuşit şi a luat foc în circumstanţe neclare în apropiere de Aktau, un port de la Marea Caspică din vestul Kazahstanului, departe de destinaţie, o tragedie care a ucis 38 de persoane, conform autorităţilor din această ţară din Asia Centrală.
Prezenţa dronelor ucrainene în această zonă a spaţiului aerian rus întăreşte ipoteza, menţionată de multe mass-media, a unei rachete lansate de apărarea antiaeriană rusă pentru a explica prăbuşirea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!