Pieţele bursiere din întreaga lume erau luni pe creştere, salutând anunţul autorităţilor americane privind scutirea provizorie a produselor electronice de la plata tarifelor vamale suplimentare, în timp ce dolarul continuă să piardă teren, un semn al pierderii încrederii în prima economie mondială, transmite AFP.
În jurul orei 7:30 GMT, bursa de la Paris era în creştere cu 1,98%, cea de la Frankfurt afişa un avans de 2,07%, în timp ce bursa de la Milano era în creştere cu 1,93% iar cea de la Londra era pe plus cu 1,88%.
În Asia, la finalul şedinţei bursa de la Hong Kong înregistra o creştere de 2,03%, în timp ce bursa de la Shanghai afişa un avans de 0,73%. Bursa de la Tokyo a terminat şedinţa în creştere cu 1,18%, arată Agerpres.
"Săptămâna începe cu o uşurare" deoarece SUA vor scuti produsele electronice, majoritatea fabricate în China, de la principalele măsuri vamale, a explicat Ipek Ozkardeskaya, analistă la Swissquote Bank.
În plin război comercial cu Beijingul, SUA a anunţat în acest week-end că smartphone-urile, calculatoarele personale şi alte produse electronice vor fi scutite de la tarifele vamale suplimentare anunţate săptămâna trecută de preşedintele Donald Trump.
Aceasta după ce tarifele vamale la produsele chineze au fost majorate până la 145%, în cadrul unei ofensive protecţioniste demarate de Washington de mai multe săptămâni, care a provocat volatilitate pe pieţele bursiere.
Un motiv pentru care pieţele rămân îngrijorate este şi precizarea Washingtonului cu privire la caracterul "temporar" al acestor scutiri. Donald Trump a declarat că va anunţa "săptămâna următoare" noi tarife la semiconductorii care intră în SUA.
"Incertitudinea ridicată persistă pe pieţele financiare", a concluzionat analistul independent Andreas Lipkow.
Pentru moment, producătorii europeni profită de scutirile temporare anunţate de SUA.
La bursa de la Paris, acţiunile Soitec afişau în jurul orei 07:20 GMT un avans de 6,49% iar titlurile STMicroelectronics erau în creştere cu 2,18%. Acţiunile Infineon înregistrau o creştere de 3,22% la bursa de la Frankfurt iar titlurile ASML erau în creştere cu 3,20% la bursa de la Amsterdam.
În paralel însă, dolarul american îşi continuă scăderea, până la valori care nu au mai fost înregistrate în ultimii ani. Moneda verde suferă de pe urma escaladării războiului comercial de către Donald Trump, ale cărui politici afectează credibilitatea Americii în rândul jucătorilor de pe piaţa valutară. În ultima lună, dolarul american, considerat mult timp drept un activ sigur, a pierdut peste 5% în raport cu moneda euro. În jurul orei 7:20 GMT, un euro era cotat la 1,1404 dolari.
Aurul, care a profitat de incertitudinea din ultimele săptămâni, doborând record după record, şi-a mai revenit luni graţie unui recul de 0,25%, până la 3.229,56 dolari pentru o uncie.
Barilul de petrol continuă să sufere de incertitudinile care planează asupra cererii mondiale, ca urmare a riscului de recesiune. Cotaţia barilului de ţiţei american WTI era în scădere cu 0,21% până la 61,37 dolari iar cea a petrolului Brent din Marea Nordului era în scădere cu 0,16%, până la 64,65 dolari.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!