Italia urmează să solicite statutul de patrimoniu UNESCO pentru cafeaua espresso, susţinând că aceasta este „mult mai mult decât o simplă băutură”. Un espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura, consideră italienii.
Cafea espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale, după crearea sa, la Torino, în secolul al XIX-lea. „Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă, scrie Mediafax.
Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa acestei cafele se ridică la mai mult de 4 miliarde de euro anual, iar mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă zilnic.
Cum se face un espresso perfect
Reglementările stricte ale institutului arată că pentru un espresso autentic e nevoie de utilizarea unui amestec de cafea certificat, de echipamente certificate şi chiar de personal autorizat.
Spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. De asemenea, culoarea ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis și caracterizată prin reflexe brune”.
Încercările anterioare de a include cafeaua espresso italiană pe lista UNESCO nu au fost niciodată finalizate oficial și se presupune că asta a fost din cauza politicii turbulente a ţării.
Subsecretarul de stat pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională UNESCO a Italiei va aproba solicitarea, verdictul fiind aşteptat în primăvară.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!