Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo NATHAN DAWE FT ELLA HENDERSON - 21 Reason

Construcția Turnului Jeddah, cel mai înalt zgârie-nori din lume, reluată după 7 ani. În proiect e implicată firma fratelui vitreg al lui Osama ben Laden

turnul Jeddah
Turnul Jeddah din Arabia Saudită va fi înalt de 1 km. / Foto: Profimedia

Construcţia Turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape şapte ani după ce lucrările s-au oprit pe fondul unei epurări anticorupţie la nivelul regatului, relatează CNN.

În cadrul unei ceremonii desfăşurate pe şantier, consorţiul de dezvoltare din spatele proiectului a anunţat că turnul este acum programat să fie finalizat în 2028.

Construcţia de 1.000 de metri înălţime era finalizată în proporţie de circa o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie - inclusiv preşedinţii companiei constructoare principale şi ai unui consorţiu ce a cofinanţat proiectul - au fost reţinute în cadrul campaniei anticorupţie a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzaţii de corupţie, relatează News.ro.

Lucrările au continuat după arestări, dar au fost oprite la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiaşi an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecinţele economice ale acţiunii anticorupţie, consorțiul declara pentru CNN că proiectul va continua, dar a urmat o pauză de câţiva ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia de Covid-19 au întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În proiect e implicată firma fratelui vitreg al lui Osama ben Laden

La ceremonia din această săptămână a participat unul dintre oficialii reţinuţi anterior, prinţul saudit Alwaleed bin Talal, care este preşedintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii finanţatori ai proiectului. Alwaleed, vărul prinţului moştenitor, a fost eliberat la aproape trei luni de la arestarea sa, deşi nu se ştie de ce şi în ce circumstanţe s-a întâmplat.

În urma ceremoniei de zilele trecute, Alwaleed a postat pe X un videoclip în care apare o reprezentare digitală a turnului strălucitor, însoţită de comentariul „Ne-am întors”.

Un alt personaj-cheie vizat de campania anticorupţie a fost Bakr bin Laden, preşedintele principalului antreprenor al zgârie-norului, Saudi Binladen Group. Magnatul imobliliar, care este fratele vitreg al lui Osama bin Laden, ar fi fost eliberat în 2021, la trei ani după arestare. Firma familiei sale, care deţine, de asemenea, o participaţie în proiectul Jeddah Tower, a fost reangajată pentru a finaliza lucrările de construcţie.

Potrivit unui anunţ publicat prin intermediul bursei de valori saudite, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 7,2 miliarde de riali (1,9 miliarde de dolari), din care aproximativ 1,1 miliarde de riali (290 de milioane de dolari) au fost deja plătiţi pentru lucrările finalizate. În prezent, au fost construite 63 din cele 157 de etaje ale turnului.

Dacă ceremonia de miercuri a marcat primul anunţ oficial cu privire la reluarea construcţiei, imaginile din satelit furnizate Newsweek de către firma americană Maxar Technologies în urmă cu două luni sugerau că lucrările aveau deja loc pe amplasament. 

Construcția ar fi trebuit terminată în 2020

Cunoscută anterior sub numele de Kingdom Tower, construcţia zgârie-nori a început în 2013 şi iniţial se aştepta să fie finalizată până în 2020.

Se va ridica la mai mult de 500 de metri peste Burj Khalifa din Dubai, în prezent cea mai înaltă clădire din lume.

Cu vedere la Marea Roşie, ridicată în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, clădirea ar urma să găzduiască spaţii de birouri, spaţii comerciale şi spaţii rezidenţiale. Planurile iniţiale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial şi cea mai înaltă punte de observare din lume.

Kingdom Holding Company nu a răspuns la solicitarea CNN de confirmare a faptului că proiectul şi specificaţiile clădirii au rămas neschimbate pe parcursul pauzei.

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a folosit amprenta „în trei petale” a clădirii şi forma aerodinamică conică pentru a depăşi provocările tehnice uriaşe ale unei construcţii de o asemenea înălţime. Cabinetul arhitectului din Chicago a declarat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”.

Planurile includ, de asemenea, 59 de lifturi diferite, în ceea ce firma a numit „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”.

Jeddah Tower va fi bijuteria coroanei într-o dezvoltare imobiliară mai amplă, de 57 de milioane de metri pătraţi şi în valoare de 20 de miliarde de dolari, denumită Jeddah Economic City. În 2018, directorul de dezvoltare de atunci al JEC, Hisham Jomah, spunea că proiectul „schimbă mentalitatea” din Jeddah, care în mod tradiţional era o poartă către oraşele sfinte Medina şi Mecca.

„Înainte ca (turnul) să fie aici, acesta nu era considerat un loc în care oamenii să locuiască”, a spus Jomah, care a decedat între timp. „Creăm un oraş independent, astfel încât să nu trebuiască să pleci de aici”, explica el.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
alice si ramon
Alice Tudor și Ramon Cotizo – 2 octombrie 2024
audienta nationala 2024 septembrie
Andreea Georgescu, Ion M. Ioniță și Florin Negruțiu intră în...
Imagini virale cu o jandarmeriță în uniformă care defilează pe străzile din București/ Foto: Captură video
Imagini virale cu o jandarmeriță în uniformă care defilează pe...
Italian,State,Police,-,Immigration,Section
Italia reduce obstacolele birocratice pentru muncitorii străini. E...
Pe aceeași temă
messi (5)
Messi a refuzat o ofertă de 1,4 miliarde de euro din Arabia Saudită înainte de a se alătura...
Max Verstappen/ Profimedia
Formula 1: Verstappen a câştigat Marele Premiu al Arabiei Saudite. De ce a avut loc sâmbătă...
Carlos Sainz Jr./ Profimedia
Pilotul Carlos Sainz jr (Ferrari) va rata cursa din Arabia Saudită, după ce a fost...
cupa mondiala fotbal
Arabia Saudită, singura țară candidată pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2034
Te-ar putea interesa și
Cristiano Ronaldo/ Profimedia
Cristiano Ronaldo, ţinta criticilor în Arabia Saudită, după gesturi obscene la meciul echipei...
Arabia Saudită avertizează Israelul privind ”repercusiuni foarte grave” pentru luarea cu asalt a oraşului Rafah/ Foto: Twitter
Arabia Saudită avertizează Israelul privind ”repercusiuni foarte grave” pentru luarea cu asalt...
Saudi Arabia Bar profimedia-0839713676
Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa
cupa mondiala fotbal
Arabia Saudită, gazda Cupei Mondiale de Fotbal din 2034
Partenerii noștri
Digi24 „O greșeală poate duce la catastrofă”. Al doilea om din diplomația rusă avertizează că tensiunile Rusia-Occident sunt fără precedent
„O greșeală poate duce la catastrofă”. Al doilea om din diplomația rusă...
DigiSport Grecii au aflat ce a spus Răzvan Lucescu la microfonul Digi Sport și au reacționat
Grecii au aflat ce a spus Răzvan Lucescu la microfonul Digi Sport și au...
PeRoz Kate Middleton, îmbrățișare caldă pentru o bolnavă de cancer: "Oameni minunați și amabili". Prima apariție oficială după chimioterapie
Kate Middleton, îmbrățișare caldă pentru o bolnavă de cancer: "Oameni...
Film Now Cu tocuri are 1.75 m, dar tot pare o minionă pe lângă fiul de 17 ani. Naomi Watts, mai mândră ca oricând, la braț cu liceanul preferat
Cu tocuri are 1.75 m, dar tot pare o minionă pe lângă fiul de 17 ani...
Digi World Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care poți bea doar apă
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți...
Stirile Kanal D Dumitru Dorin Prunariu, adevărul despre extratereștri! Oamenii ar trebui să se teamă? "Nu suntem singuri în Univers. Ar putea să ne schimbe chiar credința religioasă"
Dumitru Dorin Prunariu, adevărul despre extratereștri! Oamenii ar trebui...
ProFM Eminem va fi bunic! Fiica artistului, Hailie Jade, este însărcinată cu primul ei copil
Eminem va fi bunic! Fiica artistului, Hailie Jade, este însărcinată cu...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
Caroline Quinn/ Profimedia
Boala de care suferă o tânără din America. Și un sărut inofensiv o poate condamna la moarte...
Roberto Alvarado/ Profimedia
Un jucător al echipei Chivas a aruncat o petardă în sala de presă a clubului, în care se aflau...
Doctori, asistente, cadre sanitare în spital, la Terapie Intensivă, coronavirus, COVID-19
Percheziții la Spitalul Pantelimon în ancheta morților suspecte. Polițiștii au confiscat...
Ambulance,Emergency,Service,Car,On,The,Streets,Of,Bucharest,During
O profesoară a fost rănită la şcoală după ce o bucată de tencuială s-a desprins de pe tavan...