Numărul cazurilor de rujeolă a „explodat” în Europa în 2023 faţă de anul precedent, trage un semnal de alarmă aripa europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îndeamnând la o intensificare a eforturilor de vaccinare, relatează AFP.
În 2023 s-au înregistrat 42.200 de cazuri în 41 dintre cele 53 de ţări membre ale regiunii OMS Europa (care cuprinde și state din Asia Centrală), reprezentând o creştere de aproape 45 de ori faţă de 2022, potrivit unor date comunicate marţi de OMS. În 2022 au fost raportate 941 de cazuri.
Kazahstanul şi Rusia sunt cele mai afectate ţări: peste 10.000 de cazuri fiecare.
Regatul Unit (183 de cazuri) este ţara din Europa Occidentală cu cel mai mare număr de cazuri, după ce boala a fost considerată eradicată în 2021.
În primele zece luni ale anului 2023, pe care OMS le analizează, creşterea este de 30 de ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2022.
„Am constatat în regiune nu doar o creştere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci şi aproape 21.000 de spitalizări şi cinci morţi din cauza rujeolei. Este îngrijorător”, a subliniat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat într-un comunicat, transmite News.ro.
„Eforturi de vaccinare urgentă sunt necesare pentru a opri transmiterea”, avertizează el.
Recrudescenţa acestei boli virale foarte contagioase - care poate antrena complicaţii mortale şi care se transmite pe cale aeriană - este atribuită unei scăderi a vaccinării în anii pandemiei Covid-19.
„Pandemia Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în această perioadă, antrenând o creștere a numărului de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, precizează OMS.
Potrivit OMS, care cere o intensificare a campaniilor de sensibilizare a comunităţilor nevaccinate, peste 1,8 milioane de sugari din regiunea OMS Europa nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei în perioada 2020-2022.
Boala, care se manifestaă printr-o erupţie cutanată precedată de o rinită, o tuse însoţită de o febră foarte puternică şi oboseală, poate atinge toate grupele de vârstă.
În 2023, două din cinci cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani şi numai unul din cinci în rândul persoanelor în vârstă de peste 20 de ani.
OBIECTIV: VACCINARE 95%
În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au fost vaccinaţi cu o a doua doză de vaccin.
În Regatul Unit, în anumite zone ale ţării, în zona Birmingham, nivelul vaccinării coboară la 81%, anunţau vineri autorităţile sanitare britanice.
OMS estimează că vaccinarea împotriva rujeolei a permis evitarea a 56 de milioane de morţi în perioada 2000-2021.
În 2021, numărul morţilor din cauza rujeolei a fost estimat la 128.000 în lume, în principal în rândul copiilor în vârstă de până la cinci ani nevaccinaţi sau subvaccinaţi.
În 2022, 83% dintre copiii din lume au fost vaccinaţi cu o doză de vaccin împotriva rujeolei înaintea primei lor aniversări - cel mai scăzut nivel din 2008, potrivit ONU.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!