Declarația de independență a Transnistriei, în actualul context din Ucraina, este „ceva grav”, care deschide calea ocupării Republicii Moldova de către Federația Rusă. S-ar întâmpla rapid, în 24 de ore, pentru că raportul de forțe este incomensurabil, a arătat Cristian Tudor Popescu, la Digi24. În aceste condiții, gazetarul se întreabă ce atitudine ar mai afișa cei care astăzi propovăduiesc o atitudine de neimplicare față de conflictul din Ucraina, pe motiv că „nu trebuie să-i supărăm pe ruși”.
Cristian Tudor Popescu: „S-a mai întâmplat ceva grav. Practic, și-a declarat independența autoproclamata republică Nistreană (RMN). Ea oricum era ocupată de Armata Roșie, au acolo vreo 2.000 și ceva de militari. Odată cu declararea aderării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova , iată pasul făcut de Transnistria. Firește că vor fi recunoscuți, va fi recunoscută așa-zisa republică, așa cum s-a întâmplat și cu Lugansk și Donețk. Au fost recunoscute de Putin imediat.
Întrebarea mea e următoarea. Au fost destui, spun și acum: Domnule, ce treabă avem noi cu Ucraina? Lasă, domnule, că e la ei, acolo. În condițiile în care ar fi ocupată Moldova - și în Moldova nu s-ar întâmpla ce se întâmplă în Ucraina, acolo durează 24 de ore ocuparea Moldovei de către Armata Roșie, astea sunt posibilitățile de rezistență, este o țară mult mai mică și cu o armată care practic nu contează în fața Armatei Roșii, ar fi ocupată imediat -, atunci ce vor mai zice acești înțelepți? Care zic acum: Ce ne-a trebuit scutul de la Deveselu să-i întărâtăm pe ruși? De ce să tranzităm arme pe aici? Să nu-i enervăm pe ruși! Dar în clipa în care ar ocupa Moldova - extrem de probabil, după ce ai ocupat Ucraina, după ce Transnistria și-a declarat practic apartenența la Rusia - de ce să mai lași fâșia aia acolo? Moldova devine o fâșie între România și Rusia în acel moment, care evident că va fi ocupată. Ce facem atunci, ce atitudine vom mai lua? Că atunci e vorba de români. Sigur că e vorba de oameni, dar va fi vorba de români. Ce facem? Iar zicem ce treabă avem noi cu Moldova?”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!