Premierul polonez Donald Tusk, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, îndeamnă miercuri statele membre UE, în prezentarea programului preşedinţiei în Parlamentul European (PE), să ia în serios cererea noului preşedinte american de a-şi creşte cheltuielile cu apărarea la 5% din PIB, relatează AFP.
”Dacă Europa vrea să supravieţuiască, ea trebuie să se înarmeze”, cere Donald Tusk.
”Suntem într-un moment în care Europa nu-şi poate permite să economisească la securitate”, a tunat el, potrivit News.ro.
”Nu noi am ales-o. Nu sunt un militarirst (...). Noi am suferit mult (din cauza războiului) în Europa şi poate că din această cauză înţelegem atât de bine că, pentru a evita ca istoria noastră să se repete, trebuie să fim înarmaţi, trebuie să fim puternici şi trebuie să fim hotărâţi, inclusiv în privinţa capacităţilor de apărare”.
”Ridicaţi capul, europeni”, a îndemnat el, ca răspuns la îngrijorări cauzate de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.
”Europa a fost este şi va fi întotdeauna mare”, a subliniat el.
”Nu vă întrebaţi ce pot face Statele Unite pentru securitatea voastră, întrebaţi-vă ce putem face noi pentru securitatea noastră”, a declarat el, parafrazând o declaraţie celebră a preşedintelui american John F. Kennedy (JFK) prin care-şi îndemna concetăţenii la acţiune.
Polonia, vecină cu Ucraina, este unul dintre cei mai aprigi susţinărori ai susţinerii Kievului în războiul împotriva Rusiei, lansat în urmă cu aproape trei ani.
”Un semnal periculos dat agresorului”
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas declarat, la rândul său, că Statele Unite sunt ”cel mai puternic aliat” al UE şi că trebuie să rămână aşa.
”Cheltuim miliarde cu şcolile noastre, sistemele noastre de sănătate şi protecţia noastră socială. Dar dacă nu cheltuim mai mult cu apărarea, toate acestea vor fi puse în pericol”, a avertizat ea.
”Anul trecut, statele membre (UE) în ansamblul lor au alocat o medie de 1,9% din PIB apărării. Rusia alocă 9%”, a subliniat ea, declarându-se convinsă că blocul poate face mai mult pentru a ajuta Ucraina împotriva invaziei ruse.
Kaja Kallas consideră că există atât o nevoie urgentă de investiţii ale statelor membre UE şi sectorului privat, cât şi de la bugetul european.
”Incapacitatea Europei de a investi în capacităţi militare transmite un semnal periculos dat agresorului”, a subliniat ea.
Şefa diplomaţiei UE a subliniat că, dacă Rusia are prieteni, UE are ”şi mai mulţi”, evocând forţa alianţei cu Statele Unite şi exprimându-şi dorinţa unui nou acord de securitate cu Regatul Unit, un ”partener-cheie” al Uniunii.
”Avem nevoie de o relaţie reciproc avantajoasă în securitate şi apărare” cu Londra, a subliniat ea la o conferinţă, la Bruxelles.
”Un nou acord pe această temă va fi următoarea etapă logică”, a subliniat ea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!