Acum la Digi FM Gabriel Cindea ALINA EREMIA - Nu te mai astept

De ce reapar pandemiile? Oamenii de ştiinţă oferă câteva posibile răspunsuri

Doctors,Working,In,A,Hospital's,Pathology,Lab,Are,Analyzing,Scientific
Cercetător, laborator. Shutterstock

Pandemia de Covid-19 a ucis de două ori mai mulţi oameni în Statele Unite decât pandemia de gripă din 1918. Dar de ce revin pandemiile - răspândirea globală a bolilor infecţioase - în actualitate? Impactul populaţiei asupra planetei are serios de-a face cu acest lucru, spun experţii.

În Evul Mediu, a fost „Moartea Neagră” (ciuma), iar după Primul război mondial, gripa spaniolă. Zeci de milioane de oameni au murit din cauza acestor boli. Apoi, ştiinţa a început să se impună, vaccinarea eradicând variola şi poliomielita aproape la fel. Antibioticele au devenit disponibile pentru a trata infecţiile bacteriene, apoi au apărut antiviralele. În anii 1980, s-a discutat despre HIV/SIDA, apoi au urmat multe pandemii de gripă, iar acum Covid-19.

Aşadar, de ce se întâmplă acest lucru şi ce se poate face pentru a evita viitoarele pandemii? Într-un articol publicat în The Conversation, pe 25 septembrie, un grup de specialişti din cadrul Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii din Adelaide, Australia, oferă câteva posibile explicaţii, arată News.ro.

Ecosisteme dezechilibrate

Ecosistemele sănătoase şi stabile furnizează servicii care ne menţin sănătoşi, cum ar fi aprovizionarea cu alimente şi apă curată, producerea de oxigen şi punerea la dispoziţie a spaţiilor verzi pentru recreere şi bunăstare. De asemenea, au legătură cu reglementarea bolilor. Atunci când natura este în echilibru, este mai dificil ca agenţii patogeni să facă ravagii și să provoace pandemii.

Dar atunci când activităţile umane perturbă şi dezechilibrează ecosistemele – schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii – lucrurile încep să meargă prost.

De exemplu, schimbările climatice afectează numărul şi distribuţia plantelor şi animalelor. Pe măsură ce planeta se încălzeşte, ţânţarii purtători de boli se pot muta de la tropice în ceea ce erau climatele temperate şi pot infecta mai mulţi oameni în lunile în care în mod normal nu puneau probleme.

Cercetătorii au analizat relaţia dintre condiţiile meteorologice şi transmiterea febrei Dengue în China și susţin aceeaşi concluzie la care au ajuns multe alte studii: este posibil ca schimbările climatice să expună mai mulţi oameni riscului de a se îmbolnăvi de febra Dengue.

Covid-19 este puţin probabil să fie ultima pandemie, avertizează experţii în sănătate

Pierderea biodiversităţii poate avea efecte similare prin perturbarea lanţurilor alimentare. În prima jumătate a secolului al XX-lea, când fermierii au defrişat pădurile din America de Sud pentru a lăsa vitele să pască, micii lilieci-vampir, care se hrănesc cu sânge, au avut brusc la dispoziţie o mulţime de animale mari de la care să-și asigure hrana. 

Aceşti lilieci sunt purtători ai virusului turbării, care provoacă infecţii cerebrale letale la persoanele muşcate. Deşi numărul de decese cauzate de rabia transmisă de lilieci a scăzut dramatic în prezent datorită programelor de vaccinare din America de Sud, rabia cauzată de muşcăturile altor animale reprezintă încă o ameninţare globală.

Pe măsură ce dezvoltarea urbană şi agricolă afectează ecosistemele naturale, oamenii şi animalele domestice au din ce în ce mai multe oportunităţi de a se infecta cu agenţi patogeni care, în mod normal, ar fi prezenţi doar la animalele sălbatice.

Virusul HIV, de exemplu, a pătruns pentru prima dată în rândul populaţiei umane de la maimuţele care au fost sacrificate pentru hrană în Africa.

Între timp, se crede că liliecii sunt rezervorul iniţial al virusului care a cauzat pandemia Covid-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni până în prezent.

Schimbările climatice pot afecta distribuţia animalelor purtătoare de boli, cum ar fi ţânţarii.

În cele din urmă, pandemiile vor continua să apară până când nu vom aborda eficient impactul nesustenabil pe care oamenii îl exercită asupra planetei.

Identificarea cauzelor principale

Factori precum schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi alte provocări globale sunt cauza ultimă (la nivel înalt) a pandemiilor. În acelaşi timp, contactul crescut între oameni, animale domestice şi animale sălbatice este cauza proximă (imediată).

Distincţia dintre cauzele ultime şi cele apropiate este importantă, deoarece adesea sunt adresate doar acestea din urmă.

De exemplu, oamenii pot fuma din cauza stresului sau a presiunii sociale (cauze finale ale apariţiei cancerului pulmonar), dar toxinele din fum sunt cele care provoacă cancerul (cauză imediată).

În general, serviciile de sănătate sunt preocupate doar de a împiedica populaţia să fumeze – şi de tratarea bolilor care rezultă – nu şi de eliminarea factorilor care îi determină să fumeze.

În mod similar, se abordează pandemiile prin izolări, purtarea de măşti, distanţarea socială şi vaccinări – toate măsurile care încearcă să oprească răspândirea virusului, dar se acordă mai puţină atenţie abordării cauzelor finale ale pandemiilor – poate până foarte recent.

Adesea sunt tratate cauzele apropiate ale bolii, dar nu şi cauzele ultime.

O abordare a sănătăţii la nivel planetar

Există o conştientizare crescândă a importanţei adoptării unei abordări de tip „sănătate planetară”.

Acest concept se bazează pe înţelegerea faptului că sănătatea şi civilizaţia umană depind de sistemele naturale înfloritoare şi de administrarea înţeleaptă a acestora.

Prin această abordare, factorii determinanţi finali, precum schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, ar fi prioritari în prevenirea viitoarelor pandemii, în paralel cu colaborarea cu experţi din discipline diferite, reducând astfel riscul general.

Abordarea „sănătăţii planetare” are avantajul de a îmbunătăţi simultan atât sănătatea mediului, cât şi sănătatea umană.

Un fapt încurajator ar fi creşterea gradului de adoptare a predării conceptelor de „sănătate planetară” în cadrul ştiinţelor mediului, ştiinţelor umaniste şi ştiinţelor sănătăţii în multe universităţi.

Având în vedere că schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, deplasarea populaţiei, călătoriile şi comerţul continuă să crească riscul de izbucnire a bolilor, este esenţial ca responsabilii să înţeleagă mai bine cum să abordeze cauzele ultime care generează pandemiile.

„Prima boală care m-a speriat”. Ce au învăţat medicii de la Covid-19 în timp ce se pregătesc pentru următoarea pandemie

Pandemia de Covid-19 a fost cea mai gravă din istoria recentă, ucigând de două ori mai mulţi oameni în Statele Unite decât cea de gripă din 1918.

De la sfârşitul pandemiei, mulţi medici au spus că niciodată nu s-au simţit atât de vulnerabili în faţa problemelor de sănătate, în cariera lor.

Unii specialişti au lucrat în medii infecţioase, tratând, de exemplu, pacienţi cu HIV/SIDA, în anii când nu se ştiau prea multe despre această boală. Este şi cazul dr. Faith Coleman, director al programelor de promovare a sănătăţii femeilor şi copiilor la NE Texas Public Health District, care spune că pandemia de Covid-19 i-a zdruncinat sentimentul de siguranţă.

„Este prima boală care m-a speriat personal”, spune medicul.

Pandemia de Covid-19 a venit cu lecţii în materie de pregătire şi reacţie, spune ea.

Una dintre acestea este că un răspuns eficient necesită cooperarea cetăţenilor şi a resurselor private, precum şi a celor guvernamentale şi academice. Fiecare individ alege dacă va fi parte a problemei sau parte a soluţiei. Fiecare persoană afectează alte persoane în sferele sale de contact direct sau indirect.

Acesta este motivul pentru care este important să cunoaştem problemele, să fim pregătiţi pentru o apărare puternică atunci când o altă tulpină sau un alt agent patogen mortal loveşte.

Este complicat, spune medicul, dar cercetarea în domeniul vaccinurilor şi al proceselor patologice „rămâne viguroasă şi riguroasă”, şi se desfăşoară cu zeci de mii de participanţi voluntari.

Cele mai strălucite minţi din medicină, din cele mai mari instituţii, fac brainstorming, verifică rezultatele între ele şi împărtăşesc fiecare informație obţinută.

„Scopul este să protejăm şi să consolidăm vieţile şi societatea”, spune medicul.

Ce au învăţat medicii din pandemie?

Pandemia de Covid-19 a condus la progrese extraordinare în domeniul vaccinurilor. Acestea sunt cele mai mari progrese în medicină ale timpului nostru, la fel de importante ca dezvoltarea antibioticelor în secolul XX.

Răspunsul oamenilor de ştiinţă a demonstrat capacitatea comunităţii medicale de a aborda rapid o provocare majoră atunci când se confruntă cu o nevoie urgentă de sănătate publică.

Cu toate acestea, o altă lecţie se referă la fragilitatea la nivel naţional şi global a vaccinării, inclusiv la problemele legate de distribuirea şi primirea vaccinurilor.

„Comunitatea medicală nu doarme pe lauri după dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19. Suntem conştienţi de munca dificilă şi urgentă pe care o presupune ameninţarea necruţătoare a bolilor infecţioase”, adaugă specialistul.

Ce este proiectul NextGen?

Proiectul NextGen este planul pentru dezvoltarea vaccinurilor, care accelerează şi eficientizează dezvoltarea rapidă a următoarei generaţii de vaccinuri.

Sunt în curs de dezvoltare noi vaccinuri, care sunt active împotriva diferitelor părţi ale virusului ce nu sunt vizate de serurile din prezent.

Avantajele acestor abordări includ un răspuns imun mai durabil şi un timp de viaţă mai mare a vaccinului la temperaturi de frigider.

Obiectivul principal al următoarelor studii clinice (faza 2b) va fi îmbunătăţirea cu peste 30% a eficacităţii vaccinului pe o perioadă de un an. Eficacitatea se bazează pe protecţia împotriva simptomelor Covid-19. Participanţii se vor autotesta săptămânal, folosind tampoane nazale. Infecţiile asimptomatice sunt obiectivul – secundar.

O provocare dificilă pentru producătorii de vaccinuri este necesitatea de a avea o capacitate de vârf. Producătorii trebuie să fie capabili să producă sute de milioane de doze de vaccin în termen de 100 de zile de la debutul unei pandemii, conform propunerilor.

Pe măsură ce o pandemie scade, şi în perioadele dintre ele, cererea de vaccinuri scade dramatic. Industria se confruntă cu provocări în ceea ce priveşte menţinerea lanţurilor de aprovizionare cu materiale esenţiale. Procesele de fabricaţie care funcţionează la o scară mai mică decât cea pandemică necesită încă validarea de către autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii.

Dacă rezultatele studiilor de fază 2 sunt promiţătoare, riscurile studiilor de etapă următoare scad dramatic. Acest lucru ar putea încuraja investiţiile private, care ar putea duce la dezvoltarea comercială.

„Durata actualei perioade interpandemice nu poate fi cunoscută, dar experienţa indică faptul că acest interval nu ar trebui irosit. Este o perioadă în care se pot acumula cunoştinţe despre imunologia vaccinurilor şi se poate restabili încrederea în ele”, mai spune medicul.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Matinal_Site_sezon2-2024
Oana Zamfir și Vlad Craioveanu – 23 septembrie 2024
Klaus Iohannis
USR cere ca „Legea lui Iohannis” să fie respinsă rapid în Parlament...
Adriana Iliescu
Val de reacții după ce Adriana Iliescu și fiica ei au fost...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 04 Sep 2024
Liderii PSD, împotriva proiectului care ar permite candidatura lui...
Pe aceeași temă
elena lasconi
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție...
Barman întinde o halbă de bere, băuturi alcoolice, pub, local, restaurant, HoReCa, terasă de vară
Vârsta optimă pentru renunțarea definitivă la consumul de alcool. Avertismentul lansat de un...
Earth,And,Mars,In,Space.,Solar,System,Planets,In,Deep
Oamenii de ştiinţă propun încălzirea planetei Marte și vin cu „elemente-cheie” în noua abordare
Many,Different,Healthy,Food,On,White,Table,,Flat,Lay
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Te-ar putea interesa și
Tedros Adhanom Ghebreyesus
OMS: Negocierile pentru un proiect de tratat privind pandemiile s-au încheiat fără un acord
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
New,Born,Baby,Feet,On,White,Blanket
Mamele cu vârsta sub 15 ani, din Uniunea Europeană, provin din România în proporţie de 45%
Țânţar/ Shutterstock
Peste jumătate din populaţia lumii „ar putea fi expusă riscului de boli transmise de ţânţari”...
Partenerii noștri
Digi24 Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă
Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi...
DigiSport Cine este adversara Simonei Halep din primul tur de la Hong Kong + recordul stabilit în acest an
Cine este adversara Simonei Halep din primul tur de la Hong Kong +...
PeRoz Shiloh Jolie e leită tatăl ei, în cele mai recente imagini. De 8 ani, Brad Pitt nu a mai fost fotografiat alături de copiii săi
Shiloh Jolie e leită tatăl ei, în cele mai recente imagini. De 8 ani, Brad...
Film Now Chris Hemsworth, topit după frumoasa lui soție încă de la prima vedere. L-a dat pe spate cum a apărut Elsa Pataky la prima întâlnire
Chris Hemsworth, topit după frumoasa lui soție încă de la prima vedere...
Digi World Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea fi grav afectate
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii...
Stirile Kanal D Riscurile uriașe la care te expui dacă ești consumator de apă îmbuteliată ==>
Riscurile uriașe la care te expui dacă ești consumator de apă îmbuteliată...
ProFM Povestea melodiei „Candle in the wind”. De ce familia regală nu a fost de acord să fie cântată la înmormântarea prințesei Diana
Povestea melodiei „Candle in the wind”. De ce familia regală nu a fost de...
Digi Life Cum arată cea mai înaltă femeie din lume. Este din Turcia și are peste 2,15 metri
Cum arată cea mai înaltă femeie din lume. Este din Turcia și are peste...
Ultimele știri din matinal
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Mircea Geoană (1)
Florin Negruțiu: Mircea Geoană, campionul gafelor neprovocate din politica românească
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari surprize”
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
Ultimele știri
ROMANIA GALATI CYCLONE BORIS AFTERMATH
Locuitorii din 23 de localităţi ale județului Galaţi, evacuaţi preventiv. Ce alte măsuri au...
Minister of Education press conference, Bucharest, Romania - 25 Mar 2024
Ministrul Educaţiei, în contextul avertizărilor meteo: Activitatea didactică cu prezenţă...
Turkish President Recep Tayyip Erdogan chairs 10th Meeting of Investment Advisory Council in Istanbul​​​​​​​
Erdogan acuză Israelul de „genocid” în Liban
2024 Miami Open - Day 3 - Practice Court
Simona Halep o va întâlni pe Arina Rodionova în primul tur al turneului WTA 125 de la Hong Kong