Acum la Digi FM NELLY FURTADO - All good things (Come to an end)

Discurs marca „Viktor Orban” la Băile Tușnad: critici la adresa UE, homofobie și bunăvoință față de Rusia

viktor orban INSTANT_TUSVANYOS_2022_02INQUAM_PHOTOS_Laszlo_Beliczay
Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu s-a dezmințit în discursul său de sâmbătă, de la Băile Tușnad, și a făcut o serie de afirmații în stilul caracteristic, cu accente critice la adresa UE, cu poziții binevoitoare față de Rusia și cu declarații naționaliste, anti-imigrație și homofobe.

După ce, într-un gest  văzut ca sfidător la adresa Bruxelles-ului, săptămâna aceasta și-a trimis ministrul de externe la Moscova să ceară mai mult gaz, discursul lui Orban susținut în România - care a durat peste o oră și a fost întrerupt adesea de aplauze îndelungi - a fost urmărit cu interes de agențiile internaționale de presă, inclusiv de cele de la Moscova. 

Viktor Orban s-a pronunțat împotriva sancțiunilor impuse Moscovei și a spus că Occidentul are o strategie greșită, iar rușii ar trebuie să fie luați în serios. El i-a blamat pe ucraineni, despre care a spus că vor să atragă NATO și UE în războiul lor. Oficialul de la Budapesta a mai opinat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump şi Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

Miliardarul George Soros, inamicul public al iliberalilor, nu a fost uitat nici el de premierul maghiar. „Bruxelles-ul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a declarat la un moment dat Viktor Orban, citat de Agerpres.

Principalele declarații ale lui Viktor Orban

Războiul din Ucraina

Pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace, iar aceste negocieri trebuie purtate între Rusia şi SUA. Strategia europeană în acest acest război s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, ceea ce nu s-a întâmplat:

„În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre.

Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ.

Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova.

Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult, iar pe noi mai puţin.

Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a menţionat că occidentalii trebuie convinşi să elaboreze o nouă strategie în cazul războiului din Ucraina.

"Este o chestiune de onoare şi o chestiune morală să ne spunem părerea şi punctul de vedere şi să-i convingem pe occidentali că, în loc de rapoarte goale de victorie, să elaboreze o nouă strategie. Dacă toate cele patru roţi au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia nu se află câştigarea războiului, ci negocierile de pace şi formularea unei propuneri de pace corespunzătoare. (...) Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei noi strategii", a spus Orban.

În opinia premierului Ungariei, discursul ruşilor trebuie luat în serios, atenţionând că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma unor negocieri ruso-americane.

„Dacă îl ascult pe domnul Lavrov este de parcă aş auzi un discurs de acum 30-40 ani, dar asta nu înseamnă că nu are sens ce spune, are sens. Şi merită să îl luăm în serios. Acum două zile, reprezentantul oficial al Rusiei a spus că vor înainta în Ucraina până când frontul va ajunge la o suficientă distanţă ca ucrainenii cu armamentul lor să nu poată atacat teritoriul Rusiei. Adică, cu cât dăm din partea NATO arme mai moderne, ruşii se vor duce cu atât mai departe în adâncul Ucrainei. Fiindcă ei sunt un popor militar care se gândesc doar la siguranţă şi îi interesează doar faptul ca de pe teritoriul Ucrainei să nu poată fi atacaţi. Şi în momentul actual ceea ce facem ajută, facilitează prelungirea războiului, vrem, nu vrem. Asta înseamnă, şi merită să ne împrietenim cu această idee, că nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (...) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse. Până când nu vor fi negocieri americano-ruse, nu va fi nici pace”, a susţinut Viktor Orban.

Oficialul de la Budapesta a mai opinat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump şi Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

„Trebuie să vă spun că dacă am fi fost puţin mai norocoşi şi preşedintele SUA, în acest moment decisiv, ar fi fost Donad Trump şi am fi reuşit să o convingem pe Angela Merkel să nu plece (...), atunci acest război niciodată nu s-ar fi întâmplat. Nu am avut noroc şi acum suntem în război”, a menționat el.

Printre altele, premierul de la Budapesta a reafirmat poziţia Ungariei de a se menţine în afara conflictului, menţionând că Ucraina are interesul de a atrage şi alte ţări în conflict.

„Ne vom menţine acea părere că acesta nu este războiul nostru. Ungaria este membră NATO şi punctul nostru de pornire este că NATO este mult mai puternică decât Rusia. Din acest motiv, Rusia niciodată nu va ataca o ţară NATO. Această propoziţie, că ei nu se vor opri la graniţele Ucrainei, este o propoziţie propagandistică ucraineană slabă. Eu îi înţeleg, interesul lor este să implice cât mai multe ţări de partea lor în acest război, dar această propoziţie nu are nicio bază reală. Totodată, după ce suntem membri NATO şi vrem să rămânem pe dinafară în acest război, situaţia noastră a devenit delicată, deoarece NATO şi UE au decis că deşi nu vor fi părţi beligerante, totuşi vor transporta armament şi vor pune sancţiuni grave asupra Rusiei, ceea ce înseamnă, ne place sau nu, dar de facto au devenit parte a acestui conflict. Acum suntem şi noi în aceeaşi situaţie belicoasă, că trebuie să ajutăm în aşa fel ucrainenii ca puterea de la Moscova să nu simtă sau să nu considere o situaţie în care noi ca NATO sau ca UE să fim şi formal parte beligerantă", a mai spus Orban.

 

Relația cu Europa

Viktor Orban consideră că printre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Europa se numără criza demografică, criza spiritualităţii, a puterii Occidentului, dar şi o criză politică, amintind printre altele că Europa a pierdut controlul asupra resurselor de energie şi materiilor prime, „atât de necesare pentru a susţine performanţa economică”.

El a afirmat, totodată, că fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi că există o bătălie între aceste două părţi.

„Problema cea mai spinoasă continua să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...)

A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Pur si simplu Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o se se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%.

Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual Occidentul s-a mutat în regiunea noastră. Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei.

Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a declarat Viktor Orban.

„Ideologia gender”

În context, prim-ministrul Ungariei s-a referit la „ideologia gender”, menţionând că „această nebunie occidentală nu va avea majoritate în această parte a lumii”.

„Poziţia noastră este foarte simplă şi aici. Noi cerem, este o ofertă de toleranţă: nu vrem să le spunem cum să trăiască, le cerem doar ca să accepte că la noi tatăl este bărbat, mama este femeie şi copiii noştri să fie lăsaţi în pace. Şi asta să fie acceptat şi de armata lui Soros. Ar fi foarte important să se înţeleagă în Occident că în Ungaria şi în această parte a lumii, acest lucru nu este o problemă ideologică, ci pur şi simplu este cea mai importantă problemă a vieţii. Niciodată această nebunie occidentală nu va avea majoritate în această parte a lumii. Pur şi simplu, maghiarii şi câteva alte popoare nu acceptă că sunt aceste chestii gender, transnaţional, transgender. (...) Vă rog, deci, să nu confundăm şi să nu ne lăsăm confundaţi cu război, cu crize energetice şi economice, fiindcă asta trage un paravan în faţa ochilor noştri şi în jurul problematicii transgender şi a migraţiei.

Dar, de fapt, punctul de cotitură al viitorului sunt aceste probleme: demografia, migraţia şi ideologia gender şi asta este miza luptei dintre stânga şi dreapta. Nu uitaţi, doamnelor şi domnilor, că viitorul nostru depinde de această problemă şi cum ne putem apăra”, a mai afirmat Viktor Orban.

În discursul său, premierul de la Budapesta a mai spus, printre altele, că Ungaria va căuta aliaţi care împărtăşesc aceleaşi viziuni, considerând foarte important ca ţara să rămână în afara războiului, a migraţiei, a impozitului global şi a ideologiei transgender, precum şi a recesiunii generale din Europa.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
Luca Protopopescu
Noua senzație a șahului mondial vine din Franța și are origini...
Gold,Ring,In,The,Air,On,The,Hand,Of,The
Un fermier german și-a pierdut verigheta, iar patru luni mai târziu a...
Happy,Old,Caucasian,Businessman,Smiling,Working,Online,Watching,Webinar,Podcast
Un italian de 89 de ani a obţinut a treia diplomă universitară după...
Pe aceeași temă
Viktor Orban și Benjamin Netanyahu
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională. Anunțul, făcut cu ocazia vizitei lui...
- National tribute to Jacques Delors at Les Invalides - 05/01/2024 - France / Ile-de-France (region) / Paris - Viktor Or
The Guardian: Viktor Orban, singurul lider european care nu a aprobat declaraţia summitului...
orban (7)
Premierul ungar susţine că liderii europeni vor să prelungească războiul din Ucraina
Annual press conference of Hungarian Prime Minister Orban
Viktor Orban anticipează că se va trece „de la vremea războiului la o eră a păcii”
Te-ar putea interesa și
orban, trump (1)
Viktor Orban crede că situația în lume se va linişti odată cu venirea lui Donad Trump la Casa...
Village,Sign,Of,Schengen,In,Luxembourg
Viktor Orban: Votul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen terestru va avea loc pe...
klaus iohannis, viktor orban
Klaus Iohannis, gafă în fața lui Viktor Orban. L-a ignorat pe premierul maghiar la sosirea în...
People watch President Donald Trump's victory speech
Emmanuel Macron, Viktor Orban și Keir Starmer îl felicită pe Trump pentru victoria în...
Partenerii noștri
Digi24 Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la premieră. Cum i-a schimbat viața interpretarea lui Hristos
Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la...
DigiSport Scene greu de privit în Premier League! A stat cu masca de oxigen timp de 9 minute pe teren
Scene greu de privit în Premier League! A stat cu masca de oxigen timp de...
PeRoz Shiloh, de la dorința de a fi băiețel la transformarea într-un stil icon în devenire. Cum s-a schimbat adolescenta de-a lungul anilor
Shiloh, de la dorința de a fi băiețel la transformarea într-un stil icon...
Film Now Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu mâncare
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în...
Digi World Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar celălalt unele pe bază de ingrediente animale
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales...
Stirile Kanal D Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
ProFM Thalia a pozat ca o divă în vacanță, într-un costum de baie alb cu decolteu adânc. La aproape 54 de ani, face valuri pe internet
Thalia a pozat ca o divă în vacanță, într-un costum de baie alb cu...
Digi Life Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva ore a fost asamblată
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
Învierea Domnului - cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, sărbătoarea bucuriei. Tradiții...
paste fericit mesaje
Paște Fericit! Mesaje și urări pentru cei dragi
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 13 Jun 2024
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de Paşte pentru toţi creştinii din România: „Credinţa...
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat. Trupul neînsuflețit a fost adus la mal