Acum la Digi FM Gabriel Cindea MILEY CYRUS - Jaded

Donald Trump, primul fost preşedinte găsit vinovat de o instanță penală. Scandalul Stormy Daniels nu-l împiedică să candideze din nou

Donald Trump
Donald Trump / Foto: Profimedia

Donald Trump a fost găsit vinovat de toate cele 34 de capete de acuzare în procesul său penal de la New York, pentru plăţi ascunse către o vedetă de filme pentru adulți.

Acest verdict, fără precedent şi cu consecinţe politice imprevizibile, nu îl va împiedica pe omul de afaceri republican să fie candidat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, împotriva democratului Joe Biden, chiar şi în cazul unei condamnări la închisoare.

Sentinţa judecătorului de la tribunalul din Manhattan, Juan Merchan, va fi anunţată pe 11 iulie, cu patru zile înainte de convenţia Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze pe Donald Trump drept candidat al dreptei americane la prezidenţiale. Între timp, el rămâne liber.

Fostul lider de la Casa Albă, care într-un deceniu a bulversat democraţia americană, a rămas stoic, cu umerii căzuţi, în sala de judecată după citirea verdictului, potrivit unui jurnalist al AFP.

La ieşirea din sala de judecată, unde a venit în fiecare zi de la jumătatea lui aprilie, el a denunţat un proces "trucat", o "ruşine", şi a dat asigurări că "verdictul adevărat" va veni pe 5 noiembrie.

În parcul din faţa tribunalului, manifestanţi anti-Trump s-au felicitat reciproc când au aflat verdictul.

După două zile de deliberări, cei 12 juraţi l-au declarat în unanimitate pe Donald Trump vinovat de toate cele 34 de infracţiuni de falsificare de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual la sfârşitul campaniei sale prezidenţiale din 2016.

Ce riscă Donald Trump

Donald Trump / Foto: Profimedia

"Aţi acordat acestui dosar atenţia pe care o merita", le-a spus juraţilor, cu vocea tremurândă, judecătorului Juan Merchan, pe care, pe tot parcursul procesului, în afara tribunalului, Donald Trump l-a catalogat drept "corupt".

Teoretic, Donald Trump riscă până la patru ani de închisoare, posibil însoţiţi de o amendă, scrie Agerpres. Dar judecătorul poate pronunţa şi o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare, sau chiar muncă în folosul comunităţii.

Verdictul a căzut în mijlocul campaniei prezidenţiale, cu prima dezbatere între Donald Trump şi Joe Biden pe 27 iunie şi convenţia republicană la Milwaukee (15-18 iulie), unde omul de afaceri va primi oficial nominalizarea partidului său.

Cu cinci luni înainte de alegeri, consecinţele acestei decizii asupra alegerilor sunt greu de prevăzut, mai ales că magnatul republican ar urma să facă recurs.

"Probabil că nu va modifica multe intenţii de vot", a prezis politologul Keith Gaddie de la Texas Christian University.

Din 2023, inculpările sale în patru dosare penale separate şi cele trei condamnări civile ale sale - probleme juridice pe care le descrie drept o "vânătoare de vrăjitoare" orchestrată de tabăra democraţilor - nu l-au împiedicat să câştige fără probleme primarele partidului său.

Însă, potrivit mai multor sondaje, unii dintre alegătorii favorabili lui Donald Trump ar putea acum să renunţe să mai voteze pentru el.

Privat de campania pe teren, Donald Trump s-a folosit însă de proces pentru a capta atenţia presei, vorbind de mai multe ori pe zi în afara sălii de judecată, flancat de copiii săi ori de aleşi republicani veniţi să-l susţină.

Dar el a refuzat să depună mărturie în cursul procesului său.

Timp de şase săptămâni, juraţii au pătruns în culisele campaniei prezidenţiale din 2016, în cele din urmă victorioasă, dar unde teama de un scandal sexual părea omniprezentă în tabăra lui Trump.

Scandalul Stormy Daniels

na, - ‘Stormy’ documentary trailer shows Stormy Daniels’ Chaotic Life Battling Donald Trump. “From director and producer Sarah Gibson, the Peacock Original documentary Stormy delves into the life and times of Stormy Daniels, as she shares her story and account of events that have become part of American history … the film takes the audience behind the curtain as Stormy navigates being a mother, an artist, and an advocate working hard to reinvent herself, while still grappling with the bombshell that went off in her life five years earlier. From reporters to lawyers to politicians, many have attempted to define Stormy Daniels. Stormy tells the unvarnished truth about an unlikely American icon — this time, in her own words.” --------- * *Pictures Containing Children Please Pixelate Face Prior To Publication*,Image: 855162412, License: Rights-managed, Restrictions: RIGHTS: WORLDWIDE EXCEPT IN UNITED STATES, Model Release: no, Pictured: Stormy Daniels

Stormy Daniels a primit, cu câteva zile înainte de alegeri, 130.000 de dolari pentru a păstra tăcerea asupra unei relaţii sexuale pe care susţine că a avut-o cu Donald Trump în 2006, când acesta era încă magnat imobiliar şi al divertismentului şi era deja căsătorit cu soţia sa Melania.

Mărturia fostei actriţe a fost unul dintre punctele culminante ale audierilor. Ea a povestit în detaliu această relaţie sexuală, potrivit ei, consensuală, dar în care "raportul de forţe" a fost "dezechilibrat". Donald Trump neagă că acest episod a avut loc.

Cei 130.000 de dolari i-au fost plătiţi actriţei de fostul om de încredere al miliardarului, Michael Cohen, care între timp a devenit duşmanul său jurat.

Când acesta din urmă a fost rambursat în 2017, prin mai multe cecuri semnate de Donald Trump, atunci la Casa Albă, cheltuielile au fost deghizate în "cheltuieli juridice" în conturile Trump Organization.

Pentru procurori, în spatele acestor falsificări contabile, "centrul afacerii (a fost) o conspiraţie şi o muşamalizare" pentru a câştiga alegerile împotriva lui Hillary Clinton în 2016.

Apărarea a respins această teorie, dând asigurări că Donald Trump, devenit preşedinte, nu cunoştea detaliile actelor atunci când l-a plătit pe Michael Cohen.

Citește și: Avocata lui Donald Trump “a pus tunurile” pe Stormy Daniels: “Aţi ameninţat să-i faceţi rău preşedintelui Trump dacă nu vă dădea bani?”

Citește și: Cine este Stormy Daniels și care este povestea din culisele procesului împotriva lui Trump

Citește și: Procesul lui Donald Trump. Fosta directoare de comunicare a Casei Albe susține că fostul preşedinte i-a spus să nege aventura lui cu Stormy Daniels

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
oana si vlad
Matinalul Digi FM cu Vlad Craioveanu si Oana Zamfir, din nou in...
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce...
Edward Iordănescu
Contractul lui Edi Iordănescu expiră. Va continua ca selecționer...
Pe aceeași temă
sotii obama si sotii trump
Rezultat surprinzător. Conform unui sondaj, Michelle Obama ar fi singura care l-ar învinge pe...
Joe Biden and Donald Trump presidential debate in Atlanta - 28 Jun 2024
The New York Times îi cere lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă: "Cel mai...
Dezbatere Donald Trump-Joe Biden
Alegeri SUA 2024. Joe Biden crede că "s-a descurcat bine" în dezbaterea cu Donald Trump, dar...
Joe Biden and Donald Trump presidential debate in Atlanta - 28 Jun 2024
Sondaj CNN: Trump ar fi câştigat în faţa lui Biden. Democraţii sunt disperaţi
Te-ar putea interesa și
trump (22)
Donald Trump îi îndeamnă pe creştinii evanghelici să-l voteze: „Nu votează atât cât ar trebui!”
donald
Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce mesaj i-a transmis Joe Biden
Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat la un miting al lui Trump la Las Vegas/ Profimedia
Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat la un miting al...
Vladimir Putin/ Profimedia
Putin cataloghează condamnarea lui Trump drept o ”luptă politică” înaintea alegerilor din SUA...
Partenerii noștri
Digi24 Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi, la un restaurant de pe o insulă grecească
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi...
DigiSport FCSB - Corvinul, LIVE VIDEO, de la 20:00 pe Digi Sport 1. Supercupa dă startul sezonului 2024/2025
FCSB - Corvinul, LIVE VIDEO, de la 20:00 pe Digi Sport 1. Supercupa dă...
PeRoz Tânără de 27 de ani, diagnosticată a doua oară cu cancer, la câteva săptămâni de la nuntă: "Am fost furioasă". Singurul simptom evident
Tânără de 27 de ani, diagnosticată a doua oară cu cancer, la câteva...
Film Now Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de 87 de ani: "Face magie"
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de...
Digi World Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe motive
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager...
ProFM Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu s-a putut abține
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Roberto Firmino/ Profimedia
Atacantul brazilian Roberto Firmino, fost jucător la Liverpool, a devenit...
Ultimele știri din matinal
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu despre lupta PSD PNL pentru data alegerilor prezidențiale din 2024
mihai sturzu si vlad
Mihai Sturzu și destinația surprinzătoare de concediu: „E un oraș pe deasupra căruia zbor de...
Ultimele știri
Ionela şi Marius Cozmiuc
Canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc, portdrapelul României la ceremonia de deschidere a...
Spain v Georgia: Round of 16 - UEFA EURO 2024, Cologne, Germany - 30 Jun 2024
EURO 2024. Spania, favorită la câştigarea titlului de campioană europeană
Giggs And Diddy Perform At O2 Shepherd's Bush Empire In A Special One Night Only Event
Sean „Diddy” Combs, vizat de o anchetă penală federală la New York. Asupra lui planează de...
Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends SCO summit in Kazakhstan
Putin: Summitul OCS va promova o „ordine mondială multipolară echitabilă”