Elon Musk s-a gândit să retragă sistemul Starlink din Ucraina pentru că se temea să nu fie perceput ca promotor al războiului în Rusia, a declarat un fost oficial al Pentagonului.
Miliardarul de origine sud-africană, în vârstă de 52 de ani, și-a exprimat îngrijorarea după ce forțele ucrainene au raportat întreruperi ale rețelei în apropierea liniilor de front care le separă de ocupanții ruși, scrie The Telegraph, preluat de Yahoo News.
Colin Kahl, fost subsecretar american al apărării, a fost însărcinat cu intermedierea unui acord pentru a-l împiedica pe domnul Musk să oprească complet sistemul.
"Dacă îl oprești, nu se termină războiul", își amintește dl Kahl că i-a spus șefului SpaceX, într-un interviu acordat publicației The New Yorker.
„Musk devenise nervos din cauza faptului că implicarea Starlink era din ce în ce mai mult văzută în Rusia ca un sprijin pentru efortul de război ucrainean și căuta o modalitate de a liniști îngrijorările rusești", a adăugat fostul oficial american.
Anul trecut, dl Musk a stârnit o serie de controverse după ce a publicat o propunere de pace favorabilă Kremlinului, sugerând că Ucraina ar trebui să reflecte referendumurile de suveranitate organizate de Rusia în regiunile pe care le-a ocupat.
Întreruperile au fost resimțite cel mai puternic în regiunile Kherson, Zaporizhzhia, Luhansk și Donețk. Cele patru regiuni ucrainene, ale căror părți au fost ocupate de forțele rusești, au fost revendicate ca făcând parte din Rusia în urma unor referendumuri organizate de reprezentanți ai Kremlinului.
În octombrie 2022, Musk, a negat că ar fi vorbit cu Putin. Într-o postare pe Twitter, platforma de socializare pe care a redenumit-o de atunci X, miliardarul a scris că a vorbit cu președintele rus o singură dată, cu aproximativ 18 luni în urmă, despre spațiu.
Recent, Elon Musk le-ar fi spus oficialilor Pentagonului, în timpul negocierilor privind Starlink, că a avut totuși discuții personale cu președintele rus Vladimir Putin, a relatat New Yorker.
Terminalele satelit donate de SpaceX, precum și de guvernul SUA și de donatori privați, au devenit vitale pentru comunicațiile militare ucrainene.
„Constelația” de sateliți, operată de firma SpaceX, este folosită pentru a coordona loviturile cu drone și artilerie, pentru a transmite imagini video în direct de pe câmpul de luptă și pentru a colecta informații.
Elon Musk s-a lăudat că a putut vedea "întregul război desfășurându-se" printr-o hartă a activității Starlink. El i-a spus oficialului american că informațiile în direct l-au făcut să ezite dacă sistemul său de internet prin satelit este folosit în scopuri pașnice sau pentru a purta un război.
"Asta a fost cu trei minute înainte de a spune: "Ei bine, am avut această conversație grozavă cu Putin"", a spus dl Kahl, fostul oficial de la Pentagon.
Antreprenorul în domeniul tehnologiei are de mult timp rezerve cu privire la utilizarea sistemului său pentru capacități ofensive. Anul trecut, s-a scris că a forțat Ucraina să renunțe la un atac naval planificat cu drone în Marea Neagră, refuzând accesul la rețeaua Starlink în jurul Crimeei ocupate.
Totodată, Valeriy Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a subliniat că succesul armatei sale depinde de accesul continuu la sistem.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a încercat anterior să atenueze îngrijorările lui Elon Musk, spunându-i că sistemul este "defensiv și pentru supraviețuire", a declarat o sursă pentru The Telegraph.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!