Este un dezastru general la Mayotte, după ce un ciclon cu o forţă nemaivăzută în ultimul secol a străbătut sâmbătă arhipelagul din Oceanul Indian, care este teritoriu francez, provocând o devastare pe care un rezident a comparat-o cu o bombă atomică, cu sute şi posibil chiar mii de victime, relatează CNN.
„Situaţia este catastrofală, apocaliptică”, a declarat la BFMTV Bruno Garcia, proprietarul hotelului Caribou din Mamoudzou, capitala Mayotte. „Am pierdut totul. Întregul hotel este complet distrus”, a spus Garcia. „Nu a mai rămas nimic. Este ca şi cum o bombă atomică ar fi căzut pe Mayotte”, spune el.
Mayotte se află în Oceanul Indian, în largul coastei de est a Africii, la vest de Madagascar. Formată din două insule principale, suprafaţa sa este de aproximativ două ori mai mare decât Washington DC.
Ciclonul Chido, o furtună de categoria 4, a străbătut sud-vestul Oceanului Indian în weekend, lovind nordul Madagascarului înainte de a se intensifica rapid şi de a lovi Mayotte cu rafale de vânt de peste 220 de kilometri pe oră, potrivit serviciului meteorologic francez. A fost cea mai puternică furtună care a lovit insulele de mai bine de 90 de ani, a declarat Meteo-France.
Chido a ajuns apoi în nordul Mozambicului, unde a continuat să provoace pagube, deşi furtuna a slăbit din intensitate.
Ciclonul care a lovit teritoriul cu puţin peste 300.000 de locuitori a făcut una cu pământul cartiere întregi, a scos din funcţiune reţelele electrice, a avariat spitale şi şcoli şi chiar şi turnul de control al aeroportului.
„Sincer, ceea ce trăim este o tragedie, te simţi ca în urma unui război nuclear... Am văzut un cartier întreg dispărând”, a declarat pentru Reuters Mohamed Ishmael, un locuitor din Mamoudzou.
Au fost confirmate până acum 14 decese, dar este de aşteptat ca adevăratul bilanţ să fie mult mai mare, oficialii locali preconizând că numărul victimelor ar putea fi de ordinul sutelor sau chiar miilor. „Cred că sunt câteva sute de morţi, poate ne vom apropia de o mie. Chiar mii, având în vedere violenţa acestui eveniment”, a declarat prefectul din Mayotte, François-Xavier Bieuville, la postul de televiziune Mayotte la 1ère.
Cele mai grave pagube au fost în cartierele compuse din barăci metalice şi structuri improvizate, care se găsesc din plin în Mayotte, cel mai sărac teritoriu francez.
Resturile rămase după furtună au blocat accesul la drumurile din arhipelag, făcând dificilă furnizarea de ajutoare şi împiedicând căutarea supravieţuitorilor. Cam două treimi din insulă este în prezent teritoriu inaccesibil, a declarat pentru BMFTV Estelle Youssouffa, membru al parlamentului reprezentând Mayotte. „Nu trebuie să confundăm satele care sunt izolate de comunicaţii (...) şi mahalalele, unde sunt foarte puţine şanse să existe supravieţuitori. Totul a fost ras”, a spus Yousouffa.
Membrii disperaţi ai familiilor au apelat la reţelele sociale pentru a căuta veşti despre cei dragi, după ce furtuna a întrerupt reţelele de telecomunicaţii. Luni dimineaţă, Mayotte era aproape complet offline de peste 36 de ore, potrivit site-ului NetBlocks.
Situat la aproximativ 8.000 km de Paris, Mayotte este cel mai sărac loc din Uniunea Europeană şi se confruntă de mult timp cu sărăcia, şomajul, tulburările sociale şi lipsa apei. Peste 100 000 de migranţi fără documente trăiesc în Mayotte, potrivit Ministerului de Interne al Franţei.
Sute de salvatori, pompieri şi poliţişti au fost trimişi pe acest teritoriu din Franţa şi de pe teritoriul francez Reunion, aflat în apropiere, deşi avariile la turnul de control al aeroportului înseamnă că doar avioanele militare pot ateriza acolo.
Cicloanele, cunoscute ca taifunuri în Asia şi numite uragane în America de Nord, sunt motoare termice uriaşe de vânt şi ploaie care se hrănesc cu apă caldă din ocean şi aer umed. Sezonul cicloanelor în sud-vestul Oceanului Indian durează de obicei de la jumătatea lunii noiembrie până la sfârşitul lunii aprilie, potrivit agenţiei meteorologice franceze.
Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice fac cicloanele tropicale mai distructive.
În 2019, două cicloane puternice, Idai şi Kenneth, au lovit Mozambicul în decurs de două luni, ucigând sute de persoane şi lăsând milioane de oameni în nevoie de asistenţă umanitară.
Chad Youyou, un locuitor din Hamjago, în nordul Mayotte, a postat videoclipuri pe Facebook care arată copaci scoşi din rădăcini şi pagube extinse în satul său. „Mayotte este distrus, noi suntem distruşi”, a spus el.
foto: Profimedia Images
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!