Facebook şi Instagram sunt dăunătoare copiilor, alimentează discordia şi slăbesc democraţia - este mărturia explozivă a unei foste angajate de top, devenită denunțătoare a gigantului social media în faţa Congresului Statelor Unite.
La Facebook, Frances Haugen a avut rolul de manager de produs al echipei care gestiona dezinformarea civică.
„Sunt astăzi aici pentru că eu cred că produsele Facebook sunt dăunătoare copiilor, alimentează divizarea și ne slăbesc democrația. Ieri am văzut cum Facebook nu a fost disponibil. Nu știu de ce a căzut, dar știu că timp de mai mult de cinci ore, Facebook nu a mai fost folosit pentru a adânci diviziunile, pentru a destabiliza democrațiile și pentru a face fetele și femeile tinere să se simtă prost în corpul lor”, a spus ea în Congresul SUA.
„Facebook vrea să credem că problemele pe care le dezbatem sunt de nerezolvat. Vrea să credem că trebuie să alegem între un Facebook plin de conținut diviziv și extremist și pierderea uneia dintre cele mai importante valori pe care a fost întemeiată țara noastră: libertatea de exprimare. Că pentru a putea împărtăși fotografii simpatice cu copiii. sau cu prietenii, trebuie să fiți în același timp înecat în postări virale pline de mânie. Vrea să credem că nu se poate una fără alta. Sunt aici astăzi pentru a vă spune că nu acest lucru nu este adevărat”, a continuat ea.
„Facebook știe că acel conținutul care vă provoacă o reacție extremă are mai multe șanse să primească un clic, un comentariu sau să fie redistribuit”, a adăugat Haugen.
Parlamentarii din ambele tabere, democrată şi republicană, au găsit teren comun în criticarea companiei lui Mark Zuckerberg.
„Singurul principiu real după care se ghidează este profitul”, a spus senatorul Ed Markey.
„Victimele sunt copiii noştri. Adolescenţii care se uită astăzi în oglindă simt îndoieli şi nesiguranţă. Mark Zuckerberg trebuie să se privească la rândul său în oglindă”, a spus senatorul Richard Blumenthal.
„Este nevoie de acțiunea Congresului. În prezent, nu există nimeni care să-l tragă la răspundere pe Mark ( Zuckerberg, n.r.) decât el însuși. Facebook se poate schimba, dar în mod clar nu o va face singur. Temerea mea este că, fără acțiune, comportamentele divizive și extremiste pe care le vedem astăzi sunt doar începutul. Ceea ce am văzut în Myanmar, ce vedem acum în Etiopia sunt doar primele capitole ale unei povești atât de îngrozitoare încât nimeni nu vrea să-i citească sfârșitul”, a mai spus Frances Haugen.
„Conducerea companiei ştie cum să facă Facebook şi Instagram mai sigure, dar nu adoptă schimbările necesare, pentru că a pus profiturile astronomice deasupra oamenilor. Este nevoie de o acţiune din partea Congresului”, a adăugat fosta angajată a grupului.
La câteva ore după această audiere, Zuckerberg a luat apărarea companiei sale, spunând că acuzaţiile contravin obiectivelor Facebook, potrivit Agerpres.
„Afirmaţia că promovăm deliberat conţinut care îi face pe oameni mai furioşi în scopuri de profit este profund ilogică”, a scris el într-o postare pe Facebook.
„Facem bani din reclame, iar firmele de publicitate ne spun mereu că nu vor ca reclamele lor să fie lângă un conţinut dăunător sau care îndeamnă la ură. Şi nu ştiu să existe vreo companie tech care să îşi propună să dezvolte produse care să îi facă pe oameni furioşi sau depresivi”, a adăugat Zuckerberg.
El a mai spus că Facebook nu va înceta să îşi analizeze impactul asupra societăţii, dar că Congresul trebuie să adopte reguli care să clarifice vârsta legală la care adolescenţii pot folosi serviciile de internet, cum să li se verifice vârsta acestora şi cum să se găsească „un echilibru între intimitatea adolescenţilor şi accesul părinţilor la activitatea lor”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!