Acum la Digi FM DJ KHALED FEAT RIHANNA & BRYSON TILLER - Wild Thoughts(censored)

FT: Rusia vizează România în scenariile de conflict nuclear. Podul Giurgiu-Ruse și baza de la Deveselu, ținte luate în vizor

Intercontinental ballistic missile test Russia
În aprilie, Vladimir Putin a lansat un nou avertisment Occidentului prin presupusul test al unei rachete experimentale cu capacitate nucleară. foto Profimedia

Marina rusă se antrenează să ţintească obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară, potrivit unei hărţi publicate de Financial Times
Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor dosare secrete văzute de Financial Times (FT).

Recenta dezvăluire a unor documente secrete rusești de către Financial Times a scos la iveală planurile alarmante ale Rusiei de a viza obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete capabile să transporte arme nucleare. Aceste documente, datând din perioada 2008-2014, sugerează că Rusia a anticipat posibilitatea unui conflict extins cu NATO, incluzând atacuri asupra infrastructurilor critice din țările membre, printre care și România.

Rusia face planuri încă din 2008

Conform documentelor analizate de sursa citată, Rusia a identificat și cartografiat ținte potențiale din Europa pentru rachetele sale cu capacitate nucleară. Aceste ținte includ nu doar baze militare, dar și infrastructuri esențiale precum poduri și facilități industriale. În cazul României, sunt menționate explicit baza militară Deveselu, baza aeriană Mihail Kogălniceanu și podul Giurgiu-Ruse, evidențiind importanța strategică a acestor locații în eventualitatea unui conflict.

Aceste planuri, elaborate încă din 2008, subliniază avantajele utilizării armelor nucleare tactice într-un stadiu incipient al conflictului, ceea ce ar putea duce la escaladarea rapidă a unei confruntări regionale într-un război total, amintește FT.

32 de ținte NATO în Europa

Din cele 32 de ținte identificate în Europa, trei se află în România, ceea ce reflectă importanța strategică a țării noastre în contextul unui conflict NATO-Rusia. Potrivit documentelor, flota Rusiei din Marea Neagră ar avea misiunea de a lovi aceste obiective în cazul unui război, demonstrând astfel capacitatea Moscovei de a extinde rapid conflictul dincolo de granițele sale imediate.

În contextul acestei amenințări, documentele subliniază că Rusia își păstrează capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe navele de suprafață, sporind riscurile de escaladare în regiunea Mării Negre.

harta-tinte-romania-rusia-financial-times

Scenariile ruse includ războaie cu aliaţii actuali din NATO, dar şi cu China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord.

William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a comentat că eşantionul de obiective reprezintă doar o mică parte din "sute, dacă nu mii, de ţinte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică".

Conceptul rus de război total

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că ţintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forţele NATO în ţările din prima linie, cum ar fi statele baltice şi Polonia, au declarat analişti şi foşti oficiali. "Conceptul lor de război este războiul total", avertizează Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentelor. "Ei văd aceste lucruri (focoasele nucleare tactice) ca arme cu potenţial de câştigare a războiului", a adăugat el. "Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede", spune analistul.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de rachete terestre sau maritime sau de avioane, au o rază de acţiune mai scurtă şi sunt mai puţin distructive decât armele "strategice" mai mari concepute pentru a viza SUA. Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele lansate asupra oraşelor Nagasaki şi Hiroshima în 1945.

Liderul rus Vladimir Putin a recurs în mod repetat la ameninţări la adresa aliaţilor europeni ai Ucrainei pentru a evita sprijinul militar occidental pentru Kiev. "Ei trebuie să îşi amintească că sunt state mici, dens populate", a declarat el în luna mai.

Prezentarea rusă menţionează, de asemenea, opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ - detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată "într-o perioadă de ameninţare imediată de agresiune" înainte de un conflict real, pentru a speria ţările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de lovituri fac parte din doctrina sa. Potrivit dosarelor, o astfel de lovitură ar demonstra "disponibilitatea şi pregătirea pentru utilizarea armelor nucleare de precizie non-strategice" şi "intenţia de a utiliza arme nucleare".

Alberque, un fost director al Centrului NATO pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferarea armelor de distrugere în masă, a explicat: "Ei doresc ca teama de utilizarea armelor nucleare ruseşti să fie cheia magică care să deblocheze consimţământul occidental".

Ce vrea Rusia dintr-un conflict cu NATO

Principalul obiectiv al Rusiei într-un conflict cu NATO, conform documentelor divulgate, este "slăbirea potențialului militar și economic al inamicului". În cazul României, aceasta ar putea însemna atacuri asupra infrastructurilor critice, cum ar fi poduri și baze militare, pentru a reduce capacitatea de apărare și a crea haos economic și social.

Fabian Hoffmann, cercetător în politică nucleară, subliniază că Rusia ar combina loviturile nucleare și convenționale pentru a trimite un mesaj puternic adversarilor săi, forțându-i să negocieze.

Rusia a făcut recent exerciții militare pentru arme nucleare tactice

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără "rachete antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafaţă şi submarine" şi "rachete antiaeriene ghidate de pe nave şi de pe ţărm cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană inamice".

Spre deosebire de un submarin cu rachete balistice strategice conceput pentru a lansa încărcături nucleare din adâncurile oceanului, o navă a flotei de suprafaţă cu focoase nucleare la bord ar fi mult mai expusă riscului de avarii provocate de furtună sau de o lovitură inamică.

Exerciţiile recente ordonate de Putin pentru a repeta utilizarea armelor nucleare tactice indică faptul că documentele divulgate sunt în continuare conforme cu doctrina militară rusă actuală, conchide Financial Times.

În iunie, forţele armate ale Rusiei au exersat încărcarea rachetelor de croazieră antinavă P-270 din epoca sovietică pe o corvetă din clasa Tarantul în Kaliningrad, unde oficialii NATO susţin că Rusia deţine un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice. Imaginile din timpul exerciţiilor au arătat trupele care au în custodie focoasele nucleare din cadrul armatei ruse exersând mutarea rachetei în containerul pe care l-ar folosi pentru a muta o rachetă complet înarmată nuclear, însoţite de forţa de pază corespunzătoare şi de procedurile de manipulare a unui focos nuclear.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Schengen,City,Road,Sign,In,Luxembourg
EFE: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României la spaţiul...
UEFA/ Shutterstock
UEFA a stabilit urnele pentru tragerea la sorți EURO U21 2025. România este în urna a treia
Nations League C, Group C2: Romania vs. Kosovo Romanian players greet the remaining fans, as Kosovo players left the pit
UEFA a decis: România câștigă la „masa verde” meciul cu Kosovo
zelenski (6)
Zelenski: „Vom pierde” dacă SUA încetează să mai ajute Ucraina
Te-ar putea interesa și
Radmila Shekerinska
Radmila Shekerinska, succesoarea lui Mircea Geoană la NATO. A fost vicepremier în Macedonia de...
soldati ruși în război
1.000 de zile de la începutul războiului în Ucraina. Care este realitatea în teren şi ce...
2024-08-06-1507
Mircea Lucescu, după ce jucătorii din Kosovo au abandonat meciul cu România: „A fost o lipsă...
Russia,Flag,Waving,On,White,Background,With,Clipping,Path.,Cliping
Rusia este singurul obstacol în calea unei păci juste pentru Ucraina, transmite G7
Partenerii noștri
Digi24 Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu...
DigiSport ”Să-l dea afară”. Nu au mai rezistat, după meciul în care Ianis Hagi a fost introdus la pauză de Philippe Clement
”Să-l dea afară”. Nu au mai rezistat, după meciul în care Ianis Hagi a...
PeRoz Gabriel Cotabiță, iubire intensă cu a doua lui soție. Mai tânără cu 27 de ani, Alina i-a fost aproape după infarctul și coma din 2015
Gabriel Cotabiță, iubire intensă cu a doua lui soție. Mai tânără cu 27 de...
Film Now Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi puștiul din „Karate Kid”
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea mult după ce a luat Ozempic
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!”...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Romania,Elections,And,Voting,Capacity
Alegeri prezidenţiale 2024. Secțiile de votare din țară se deschid duminică, 24 noiembrie, la...
Voting,Stamp,At,A,Polling,Station,In,Bucharest,,Romania
Alegeri prezidenţiale 2024. Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora...
Laver Cup 2022 - Preview Day Two - O2 Arena
Novak Djokovic îl va avea antrenor pe fostul său rival Andy Murray: Aştept cu nerăbdare să...
Cluj-napoca,,Romania,-,November,10,2019:,Polling,Stations,For,Presidential
Alegeri prezidenţiale 2024. Conducerea AEP, întâlnire cu observatorii internaţionali: Toate...