Acum la Digi FM Cetin Rasit TATE MCRAE - GREEDY

FT: Rusia vizează România în scenariile de conflict nuclear. Podul Giurgiu-Ruse și baza de la Deveselu, ținte luate în vizor

Intercontinental ballistic missile test Russia
În aprilie, Vladimir Putin a lansat un nou avertisment Occidentului prin presupusul test al unei rachete experimentale cu capacitate nucleară. foto Profimedia

Marina rusă se antrenează să ţintească obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară, potrivit unei hărţi publicate de Financial Times
Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor dosare secrete văzute de Financial Times (FT).

Recenta dezvăluire a unor documente secrete rusești de către Financial Times a scos la iveală planurile alarmante ale Rusiei de a viza obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete capabile să transporte arme nucleare. Aceste documente, datând din perioada 2008-2014, sugerează că Rusia a anticipat posibilitatea unui conflict extins cu NATO, incluzând atacuri asupra infrastructurilor critice din țările membre, printre care și România.

Rusia face planuri încă din 2008

Conform documentelor analizate de sursa citată, Rusia a identificat și cartografiat ținte potențiale din Europa pentru rachetele sale cu capacitate nucleară. Aceste ținte includ nu doar baze militare, dar și infrastructuri esențiale precum poduri și facilități industriale. În cazul României, sunt menționate explicit baza militară Deveselu, baza aeriană Mihail Kogălniceanu și podul Giurgiu-Ruse, evidențiind importanța strategică a acestor locații în eventualitatea unui conflict.

Aceste planuri, elaborate încă din 2008, subliniază avantajele utilizării armelor nucleare tactice într-un stadiu incipient al conflictului, ceea ce ar putea duce la escaladarea rapidă a unei confruntări regionale într-un război total, amintește FT.

32 de ținte NATO în Europa

Din cele 32 de ținte identificate în Europa, trei se află în România, ceea ce reflectă importanța strategică a țării noastre în contextul unui conflict NATO-Rusia. Potrivit documentelor, flota Rusiei din Marea Neagră ar avea misiunea de a lovi aceste obiective în cazul unui război, demonstrând astfel capacitatea Moscovei de a extinde rapid conflictul dincolo de granițele sale imediate.

În contextul acestei amenințări, documentele subliniază că Rusia își păstrează capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe navele de suprafață, sporind riscurile de escaladare în regiunea Mării Negre.

harta-tinte-romania-rusia-financial-times

Scenariile ruse includ războaie cu aliaţii actuali din NATO, dar şi cu China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord.

William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a comentat că eşantionul de obiective reprezintă doar o mică parte din "sute, dacă nu mii, de ţinte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică".

Conceptul rus de război total

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că ţintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forţele NATO în ţările din prima linie, cum ar fi statele baltice şi Polonia, au declarat analişti şi foşti oficiali. "Conceptul lor de război este războiul total", avertizează Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentelor. "Ei văd aceste lucruri (focoasele nucleare tactice) ca arme cu potenţial de câştigare a războiului", a adăugat el. "Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede", spune analistul.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de rachete terestre sau maritime sau de avioane, au o rază de acţiune mai scurtă şi sunt mai puţin distructive decât armele "strategice" mai mari concepute pentru a viza SUA. Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele lansate asupra oraşelor Nagasaki şi Hiroshima în 1945.

Liderul rus Vladimir Putin a recurs în mod repetat la ameninţări la adresa aliaţilor europeni ai Ucrainei pentru a evita sprijinul militar occidental pentru Kiev. "Ei trebuie să îşi amintească că sunt state mici, dens populate", a declarat el în luna mai.

Prezentarea rusă menţionează, de asemenea, opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ - detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată "într-o perioadă de ameninţare imediată de agresiune" înainte de un conflict real, pentru a speria ţările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de lovituri fac parte din doctrina sa. Potrivit dosarelor, o astfel de lovitură ar demonstra "disponibilitatea şi pregătirea pentru utilizarea armelor nucleare de precizie non-strategice" şi "intenţia de a utiliza arme nucleare".

Alberque, un fost director al Centrului NATO pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferarea armelor de distrugere în masă, a explicat: "Ei doresc ca teama de utilizarea armelor nucleare ruseşti să fie cheia magică care să deblocheze consimţământul occidental".

Ce vrea Rusia dintr-un conflict cu NATO

Principalul obiectiv al Rusiei într-un conflict cu NATO, conform documentelor divulgate, este "slăbirea potențialului militar și economic al inamicului". În cazul României, aceasta ar putea însemna atacuri asupra infrastructurilor critice, cum ar fi poduri și baze militare, pentru a reduce capacitatea de apărare și a crea haos economic și social.

Fabian Hoffmann, cercetător în politică nucleară, subliniază că Rusia ar combina loviturile nucleare și convenționale pentru a trimite un mesaj puternic adversarilor săi, forțându-i să negocieze.

Rusia a făcut recent exerciții militare pentru arme nucleare tactice

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără "rachete antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafaţă şi submarine" şi "rachete antiaeriene ghidate de pe nave şi de pe ţărm cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană inamice".

Spre deosebire de un submarin cu rachete balistice strategice conceput pentru a lansa încărcături nucleare din adâncurile oceanului, o navă a flotei de suprafaţă cu focoase nucleare la bord ar fi mult mai expusă riscului de avarii provocate de furtună sau de o lovitură inamică.

Exerciţiile recente ordonate de Putin pentru a repeta utilizarea armelor nucleare tactice indică faptul că documentele divulgate sunt în continuare conforme cu doctrina militară rusă actuală, conchide Financial Times.

În iunie, forţele armate ale Rusiei au exersat încărcarea rachetelor de croazieră antinavă P-270 din epoca sovietică pe o corvetă din clasa Tarantul în Kaliningrad, unde oficialii NATO susţin că Rusia deţine un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice. Imaginile din timpul exerciţiilor au arătat trupele care au în custodie focoasele nucleare din cadrul armatei ruse exersând mutarea rachetei în containerul pe care l-ar folosi pentru a muta o rachetă complet înarmată nuclear, însoţite de forţa de pază corespunzătoare şi de procedurile de manipulare a unui focos nuclear.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
Mircea Geoană și Marcel Ciolacu
Reacția lui Ciolacu după ce Mircea Geoană l-a ironizat pe tema...
Nicoleta Luciu și Dinu Maxer
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu...
Donald Trump/ Profimedia
Donald Trump refuză altă dezbatere cu Kamala Harris: „Sondajele arată...
Pe aceeași temă
bombardiere-strategice-rusești.
Patru bombardiere strategice rusești au efectuat zboruri de antrenament în mările Siberiei de...
cupa davis romania
România a învins China cu 3-2 în Cupa Davis. Cezar Crețu s-a impus dramatic în ultimul meci
Vladimir Putin
Casa Albă critică discursul „incredibil de periculos” al lui Putin privind războiul cu NATO
John Kirby/ Profimedia
Casa Albă nu este surprinsă de intrarea unor drone ruseşti în spaţiul aerian al României şi...
Te-ar putea interesa și
(SP)ROMANIA BUCHAREST UEFA NATIONS LEAGUE ROMANIA VS LITHUANIA
România, a doua victorie consecutivă în Liga Naţiunilor. Tricolorii au învins Lituania, scor...
S-au încheiat Jocurile Paralimpice/ Profimedia
S-au încheiat Jocurile Paralimpice. România, locul 61 în clasamentul pe medalii
Nato,Flag.,National,3d,Rendering,North,Atlantic,Treaty,Organization,Flag
NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti: „Aceste acte...
drona militara
O dronă rusească s-a prăbuşit în Letonia. Şefa diplomaţiei letone: „Am informat NATO și UE”
Partenerii noștri
Digi24 Mister total după întoarcerea avionului spațial secret al Chinei pe Pământ. „Este prea avansat pentru a fi arătat”
Mister total după întoarcerea avionului spațial secret al Chinei pe...
DigiSport Cristian Romero i-a acuzat pe șefii lui Tottenham, după ce derby-ul cu Arsenal s-a pierdut din cauza lui
Cristian Romero i-a acuzat pe șefii lui Tottenham, după ce derby-ul cu...
PeRoz Ben Affleck, „fericit” de mutarea în noua sa casă. „E unde și-a dorit să fie, aproape de copiii lui, într-un cartier pe care-l iubește”
Ben Affleck, „fericit” de mutarea în noua sa casă. „E unde și-a dorit să...
Film Now Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce mama actriței a murit
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole...
Digi World Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să fii nebun!”
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din...
Stirile Kanal D "Doamne, Doamne, ce dezastru" Primele declarații ale locuitorilor din Galați, după ce viitura le-a distrus tot ce aveau. Cu ochii în lacrimi, oamenii privesc pagubele
"Doamne, Doamne, ce dezastru" Primele declarații ale locuitorilor din...
ProFM Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a apărut în lenjerie
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
taifun shanghai
Shanghai, lovit de cel mai puternic taifun din ultimii 75 de ani. Zboruri anulate, evacuări...
1280x720px_Vizual Comunicat Digi Days_16.09.2024
„DIGI Days” celebrează loialitatea clienților cu o nouă săptămână de promoții exclusive
Arhiepiscopul Teodosie/ Foto: Facebook
ÎPS Teodosie, despre cum trebuie să se roage femeile acasă: "Cu capul acoperit, în fustă. Să...
Ryan Wesley Routh
Cine este bărbatul suspectat că ar fi vrut să-l ucidă pe Donald Trump. Prins de polițiști după...