Imigraţia permanentă a atins un nivel istoric anul trecut în ţările OCDE, unde şase milioane de persoane - muncitori, studenţi străini, solicitanţi de azil ş.a.m.d. - au intrat pentru a umple parţial "penuria forţei de muncă".
Cu 6,1 milioane de "noi imigranţi permanenţi", o creştere de 26% de la an la an, "imigraţia în ţările OCDE atinge niveluri fără precedent" în 2022, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică publicat luni şi citat de France Presse.
Cifre la care trebuie adăugaţi cei 4,7 milioane de ucraineni strămutaţi şi înregistraţi în iunie 2023 în cele 38 de ţări membre ale OCDE.
În ciuda acestor fluxuri record, "majoritatea imigraţiei este regulată, controlată", începând cu cea a muncitorilor, a declarat pentru AFP Jean-Christophe Dumont, care conduce divizia de migraţie a OCDE.
"Imigraţia este un fenomen socio-economic ca oricare altul, care trebuie gestionat", adaugă economistul, luând exemplul Franţei unde imigraţia în căutare de locuri de muncă reprezenta 54.000 de persoane în 2022, "un nivel nemaiîntâlnit până acum din anii 1960".
Anul trecut, mai mult de o ţară din trei a înregistrat fluxuri "nevăzute de cel puţin 15 ani", dintre care Franţa (301.000 de persoane), Spania (471.000) şi Belgia (122.000), în timp ce altele precum Marea Britanie (521.000) şi Canada (437.000) au doborât recordurile din toate timpurile, conform datelor compilate în document.
În detaliu, cererea de azil a explodat, potrivit OCDE, fiind depuse două milioane de noi cereri în 2022, "cel mai mare număr înregistrat vreodată până în prezent". De două ori mai mult decât anul precedent şi semnificativ mai mare decât în anii 2015-2016, când conflictul din Siria a generat un val de exil către Europa.
Acesta este un vârf legat în mare măsură de situaţia din Statele Unite, care au înregistrat 730.000 de cereri, faţă de 190.000 în 2021. Numai această ţară a primit anul trecut 1,05 milioane de noi imigranţi permanenţi.
Numărul de admitere a studenţilor internaţionali a atins de asemenea un nivel record, apropiindu-se de două milioane de persoane, aproape dublu faţă de anul precedent.
Această dinamică globală este "legată de faptul că multe ţări OCDE se confruntă cu deficit de forţă de muncă", explică organizaţia în raportul său.
Mai ales că aceste fluxuri sunt însoţite "de o ameliorare a condiţiilor de integrare pe piaţa muncii", adaugă Jean-Christophe Dumont.
Astfel, rata de ocupare a forţei de muncă în rândul imigranţilor "a atins cel mai înalt nivel observat vreodată în toate ţările OCDE", unde însă Franţa înregistrează o rată de 61% (faţă de 72% în medie), potrivit raportului.
"Imigraţia reglementată a lucrătorilor străini", subliniază documentul, se ridică la 21% din totalul fluxurilor şi reprezintă acum aceeaşi proporţie ca persoanele care imigrează din motive umanitare.
Anul trecut, conform datelor organizaţiei, aproape 80% dintre imigranţi erau "activi", inclusiv 70% angajaţi şi mai puţin de 8% şomeri.
Toate aceste date nu iau în considerare lucrătorii temporari, cum ar fi muncitorii sezonieri. O categorie care a cunoscut de asemenea "o creştere puternică".
Potrivit tuturor indicatorilor, OCDE anticipează că datele preliminare pentru 2023 sugerează deja "o nouă creştere".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!